WAGNER’İN İNTİHARININ SONUÇLARI NELER OLABİLİR

Ceyhun Bozkurt

Ceyhun Bozkurt

oceyhunb@gmail.com

Son yılların en çok konuşulan örgütlenmesi Rus özel askeri şirketi Wagner, 23 Haziran akşamı deyim yerindeyse intihar etti.

Wagner'in lideri Yevgeny Prigozhin'in tehditleri her ne kadar Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’a yönelik olsa da, köklü devletler hiçbir şekilde bu tür söylemleri kabul etmez ve bu söylemlerin sahiplerine gerekeni yapar.

Rusya da Prigozhin ve Wagner hakkında gereğini yapacaktır.

Gelelim intiharın madde madde analizine…

- Öncelikle bu bir darbe girişiminden çok ayaklanma, kalkışma olarak nitelendirilmeli. Çünkü birincisi Wagner resmi ordu veya başka bir kuruluş değil. İkincisi de toplumsal desteğinin olmadığı görüldü. Yani bir ayaklanma ile Kremlin’i, Rus Silahlı Kuvvetleri’ni ele geçirecek bir gücü yok. Bu nedenle bir grubun kalkışması demek daha mantıklı.

- Uzunca bir süredir Şoygu ve Gerasimov, Wagner’in artan gücünden rahatsız olduğu ortadaydı. Çünkü bir ülkede sadece bir tane ordu olur. Ancak Wağner, artan popülerliği nedeniyle adeta ordu içinde ordu görüntüsü verdi. Bunda Kremlin yönetiminin de hataları var. Nerede sorun varsa Rus ordusunun yerine Wagner’i gönderdiler. Bu, biraz cazip bir çözüm gibi görünebilir. Ateşi maşa ile tutmak gibi.. Ancak ortada artan bir askeri güç varsa olay maşalıktan çıkıp başka boyuta evrilebilir. Evrildi de…

- Prigozhin, Rusya lideri Vladimir Putin’e çok yakındı. Hatta bir süredir Prigozhin’in adı az da olsa Putin sonrası Rusya’nın yeni lideri olarak bile söylenmeye başlanmıştı. (Bkz. https://www.express.co.uk/news/world/1746593/yevgeny-prigozhin-vladimir-putin-replacement-spt ) Bu güç sarhoşluğu Wagner liderini istediğini yapabilme havasına soktu. Oysa Putin için bu şekilde sivrilen isimler, en yakınında bile olsa tehlikeliydi. Yevgeny Prigozhin, kendisini dokunulmaz sanarak büyük hata yaptı. Hem yaptıkları hatalar hem Şoygu ve Gerasimov’un da hamleleri ile yalnızlaştı. Bu yalnızlık Ukrayna savaşının son dönemlerinde giderek belirgin hale geldi.

- Wagner’in Rus Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığıyla mücadelesi, onu ülkesi açısından ihanet sayılabilecek uygulamalara kadar götürdü. Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, Prigozhin bu yılın Ocak ayında Ukrayna’nın askerlerini Bakhmut bölgesinden çekmesi karşılığında Rus kuvvetlerinin mevzilerinin bilgilerini satmayı teklif ettiği ve bu teklifini Ukrayna İstihbarat Servisiyle olan bağlantıları aracılığıyla yaptığını yazdı. Olayı doğrulayan iki Ukraynalı yetkili, Wagner’in kurucusunun sıklıkla Ukrayna istihbaratıyla temasa geçtiğini de aktardı. Yani Prigozhin, çıkarları için ülkesinin sırlarını düşman güce vermeye kalkmıştı.

- Özel askeri şirketlerin sınırlarının iyi çizilmesi gerektiği de ortaya çıktı. Wagner, Rus ordusuna paralel bir ordu haline getirilmişti.

Kalkışma çok büyük ihtimalle bastırılır. Ancak bundan sonra Rusya’nın içinde de hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Mesela,

  • Olayda Sergey Şoygu da sorumlu tutulabilir.
  • Wagner elemanları, gayri nizami harbi iyi bilen elemanlar. Bunlar üzerinden Rusya’nın içini karıştırıcı hamleler yapılabilir.
  • Olayın içinde olup olmadığı henüz belli olmayan ABD istihbaratı ve müttefikleri artık bu yönde kışkırtmaları teşvik eder. Putinolog olarak bilinen ve 2005-2008 yılları arasında ABD’nin Moskova Büyükelçisi olarak görev yapan CIA Başkanı William Burns, bu olayı teşkilatı için fırsata dönüştürebilir.

Özetle Wagner intihar etmiş olsa da, faturayı Rusya da ödeyecek gibi gözüküyor. Rusya açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

(NOT: Olayın 22 Haziran 1941 tarihli Almanya’nın SSCB’yi (Rusya’yı) işgal girişimi olan ve tarihin gördüğü en büyük askeri harekat olarak sayılan Barbarosa Harekatı’nın yıldönümünden bir gün sonra olması da büyük bir tesadüf.)

***

MERAL AKŞENER BU İSİMLERDEN VAZGEÇECEK Mİ?

İyi Parti ile ilgili seçimlerden önce, özellikle KHK’dan atılan danışmanlar ve milletvekili listeleri ile ilgili ciddi yazılar yazdık. Geçmiş yazılarımızda ve programlarda öngördüğümüz seçim yenilgisi sonrasında doğal olarak bu partide çarşı pazar karıştı.

Yönetime büyük isyan oluştu.

İstifaların arkası kesilmiyor.

Bu çerçevede kurultay kararı da alındı.

Kurultay bugün yapılacak.

Merak ettiğim sorular var.

Bu soruların yanıtları, İyi Parti’nin geleceğini de şekillendirecek gibi.

Örneğin;

- Genel İdare Kurulu Listesinde kimler olacak.

- FETÖ ile bağ konusunda haklarında ciddi iddialar olan Özel Kalem Müdiresi Esma Bekar, Başdanışman Yüksel Korkmaz ve İYİ Parti'nin TBMM Grup Müdürü Mustafa Tuna yeniden görevlendirilecek mi? (Yüksel Korkmaz ile ilgili kaleme aldığım 14 Nisan 2023 tarihli yazımdaki bilgileri dikkatinize sunuyorum: Bkz. https://www.superhaber.com/pensilvanyadan-iyi-parti-genel-merkezine-bir-profil-makale-450492 ) Yine Esma Bekar ile ilgili Veryansın TV’de Erdem Atay çok önemli bilgilerin olduğu bir yazı kaleme aldı. (Bkz. https://www.veryansintv.com/yazar/erdem-atay/kose-yazisi/iyi-partinin-muhtesem-ulkucusu/ )

- Milletvekili seçimleri öncesinde akçeli işler de çok ciddi bir şekilde gündeme gelmişti. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa konuları ile şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun PKK’lı katiline burs verdiği ortaya çıkan İstanbul 3. Bölge’den aday gösterilen ve seçilen Seyithan İzsiz ile ilgili ileri sürülenler yenilir yutulur türden değildi. TBMM’deki görevinden 2016 yılının Eylül ayında KHK ile atılan Esma Bekar’ın da bu akçeli işlerde yer aldığı savunulmuştu. Bu türden iddialara yanıt verilecek mi yoksa iddiaların üstü sessizce örtülecek mi?

- HDP ile kurulan ittifakın hesabı verilecek mi? Kendisini Milliyetçi olarak tanımlayanların istifalarındaki sorumluluk üstlenilecek mi?

Daha çok soru var.

Kurultay bitsin, bakarsınız konuyu ve soruları yanıtlarıyla beraber yeniden değerlendiririz.

Diğer Yazıları