Vatandaş isyan etmişti! Site aidatlarına gelen fahiş zamlarla son: Yeni düzenlemenin detayları belli oldu

Son dönemde site aidatlarına yapılan fahiş zamlar vatandaşı isyan ettirmişti. Bakanlık bu isyana sessiz kalmadı ve yeni düzenleme yolda.

Çok uçuk fiyatlara çıkan site aidatları geçtiğimiz günlerde asgari ücret zammı ile birlikte tekrar gündeme geldi. Site yönetimleri asgari maaş artışlarının hemen ardından aidatlara 'ara zam' kararı almaya başladı.

ARA ZAM YASAL DEĞİL

Kanunlara göre kiralar ve aidatlar yıllık olarak belirlense de birçok yönetim zamlı aidatlara geçiş yaptı. Asgari ücret zammı bir kenara %70'e varan zamlar yapılmasıyla bazı lüks sitelerde kira ile aidatlar neredeyse eşit hale geldi.

DAVA AÇILABİLECEK, GÖREVDEN ALINABİLECEK

Sabah'ın haberine göre; Son dönemde kâr amacı güden şirketler gibi yönetilmeye başlanan siteler rant kapısı olmaya başladı. Milyonlarca lirayı yöneten site başkanları keyfi kararlarla aidatların artmasına neden oluyor. Sadece İstanbul'da değil ülkenin her bir şehrinde benzer sorunlar yaşanıyor. Bakanlık ise yeniden harekete geçti.

Site aidatlarına ilişkin hazırlanan proje kapsamında, bütün site yönetimlerinin profesyonel şirketler tarafından yönetilmesi gündemde. Buna ek olarak apartman yöneticileri sınavlara tabi tutulacak. Aidatlara enflasyon dışında zam yapılamayacak.

İki yıldan fazla yöneticilik yapılamayacak. Mevcut yönetimlere sertifika zorunluluğu getirilecek. Ayrıca bakanlık yaptığı duyuruda asgari ücretten sonra aidatlara zam yapan yöneticilerin kendilerine şikâyet edilmesini istedi. Enflasyon oranlarının üzerinde zam yapan yöneticilere dava da açılabilecek, görevden alınabilecek.

İTİRAZ HAKKI VAR

İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde aidatlar 2 bin ila 4 bin liraya kadar yükseldi. Lüks sitelerde ise 10 bin lirayı geçti. Kat maliklerinin site yönetimlerinin yaptığı harcamalara itiraz hakkı bulunuyor. Bunun için harcamaları inceleyip itirazlarını genel kurul divan toplantısında tutanağa işlenmesi gerekiyor.

 

Vatandaş isyan etmişti! Site aidatlarına gelen fahiş zamlarla son: Yeni düzenlemenin detayları belli oldu ile ilgili etiketler aidat emlak zam
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.