Üniversiteler online mı olacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi?

Üniversitelerin yeni eğitim dönemi başlamadan önce merakla beklenen soru, pandemi ve deprem sonrası eğitim süreçlerinin nasıl şekilleneceğiydi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu konuda önemli bir karar aldı. Peki, Üniversiteler online mı olacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi? 2023-2024 üniversite dönemi hakkında merak edilenler...

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bulunan 7 üniversitede, fiziksel binaların depremden etkilenme durumu ve öğrencilerin barınma olanakları göz önünde bulundurularak, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için bazı bölümleri kapsayacak şekilde yeni bir eğitim kararı alındı. Peki, Üniversiteler online mı olacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi? Ayrıntılar haberimizde...

Üniversiteler online mı olacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi?

 

ÜNİVERSİTELER ONLİNE MI OLACAK?

YÖK'ün aldığı kararın detayları şu şekildedir:

  1. Üniversiteler, mevcut fiziksel durumları, şehirdeki barınma imkanları gibi etkenleri göz önünde bulundurarak hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapacaklarına karar verecekler.

  2. Üniversite senatoları, lisansüstü programlarında anabilim dalı/program bazında yüz yüze ve/veya uzaktan öğretim yapılacak programları belirleyecekler.

  3. Üniversiteler, uzaktan eğitim ve/veya yüz yüze eğitim görecek tüm öğrencilere, kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanıyacaklar.

  4. Özel öğrenci olarak eğitim almak isteyen öğrenciler, başvurdukları üniversite tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan program ile sınıfının olması durumunda özel öğrencilik başvurusu kabul edilecek.

  5. Söz konusu illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan tüm öğrencilere, eğitim öğretim süresine dahil edilmeden, 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanınacak.

YÖK'ün bu kararı almasındaki temel neden, 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin yarattığı olumsuz etkiler oldu. Bu depremler, söz konusu illerde bulunan üniversitelerin fiziksel binalarına zarar vermiş ve öğrencilerin barınma olanaklarını olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle, eğitim öğretim süreçlerinin nasıl şekilleneceği ciddi bir sorun haline gelmiştir.

YÖK KARARINDAN HANGİ ÜNİVERSİTELER ETKİLENECEK?

YÖK'ün aldığı karar, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bulunan 7 üniversiteyi etkileyecektir. Bu üniversiteler şunlardır:

Adıyaman Üniversitesi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

İnönü Üniversitesi

İskenderun Teknik Üniversitesi

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi

Üniversiteler online mı olacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi? ile ilgili etiketler YÖK
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.