Ukraynalılar Türk mü? Ukrayna'da hangi Türkler yaşıyor?

Birçok insan Ukrayna’yı sadece iki yerli halktan oluştuğunu sanmaktadır. Ancak Ukrayna’da yaşamakta olan üç benzersiz millet daha vardır. Peki, Ukraynalılar Türk müdür?

Ukrayna son nüfus sayımına göre; 130’dan fazla milliyetten ve etnik gruptan insanlar yaşamaktadır. Yerli halkları olan Ukraynalıların yanında Kırım yarımadası kökenli Kırım Tatarları, Karaylar, Kırımçaklar ile Gagauzlar vardır.

Ukrayna’daki diğer etnik gruplar ise ulusal azınlıklardır. Yani, kendi etnik vatanı ya da Ukrayna dışında ulusal oluşumları olan ulusların diasporası. Batıda Macarlar, Romenler ve Polonyalılar yaşıyor; Güney ve orta bölgelerde Kırım Tatarları, Bulgarlar ve Moldovalılar, doğuda Ruslar yaşamaktadır.

Ukraynalılar Türk mü?

Karaylar, Karayit Yahudiliğinin Türkçe konuşan üyelerindendir. Karayların kökeni hakkında iki anlatım vardır. İlki ve en yaygın olanı, Karayit inancına sahip Türkler oldukları söylenmektedir.

Kırımçaklar, Ortodoks Yahudiliğin Türkçe konuşan temsilcileridir. Kırım Tatar dilinin değiştirilmiş bir formu olan Kırımçak dilini konuşmaktadırlar.

Gagauzlar, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının Türkçe konuşan temsilcileridir. XIV yüzyıldan beri güney Moldova’da (Gagauzya, Taraclia Bölgesi, Besarabya Bölgesi) ve güneybatı Ukrayna’da (Bucak bölgesi) yaşadılar.

Gagavuzların kökeniyle ilgili en yaygın anlatımlardan birisi, atalarının Türk göçebeleri olmasıdır: Oğuzlar, Peçenekler ve Kumanlar.

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz nasıl başladı?

Başlangıcı yıllar öncesine dayanan Rusya Ukrayna krizi büyüyerek savaşma noktasına geldi. Ukrayna’nın batı ülkeleriyle yakınlaşması, Rusya tarafından hoş karşılanmadı ancak iki ülke arasındaki krizin dönüm noktası Mart 2014’te Kırım’ın ilhakı oldu.

Ukraynalılar Türk mü? Ukrayna'da hangi Türkler yaşıyor? ile ilgili etiketler Ukrayna Rusya Savaş Türk
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.