Türkiye, 23 ülkeye 3,9 milyon dolarlık hamsi ihraç etti

2021-2022 av sezonunun başlangıcından itibaren 23 ülkeye 829 ton hamsi ihraç edilirken, bu ihracattan 3 milyon 857 bin 556 dolar gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından toplanan verilere göre, geçtiğimiz Eylül-Kasım döneminde 23 ülkeye hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Fransa, Belçika ve Almanya hamsiye rağbet eden ilk üç oluken, geçen yılk i ihraç döneminden farklı olarak İspanya, İngiltere, İsveç, Lübnan, Umman, Katar, Irak ve Kenya'ya da hamsi satıldı.

Yapılan ihracat miktarı 829 ton olarak gerçekleşirken, toplam gelir 3,9 milyon dolar düzeyinde oldu.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan 2021-2022 avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül'den 30 Kasım'a kadar Türkiye'den gerçekleşen hamsi ihracatında miktarda yüzde 77, tutarda yüzde 68,5 artış gözlendiğini belirtti.

Yurt içinde faaliyet gösteren bazı firmaların hamsiyi işleyip ayıklayarak, kılçığı alınmış, tüketime hazır bir yemek halinde Avrupa piyasasına sunmaya başladığını vurgulayan Gürdoğan, bu tür işletmelerin sayısının artması gerektiğini aktardı.

Bölgede balıkçılığın geliştirilmesi ve bir çatı altında toplanması için çalışma yürüttüklerini ekleyen Gündoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bunun için de kooperatif düzeyinde kümelenme modeli ile organize bir işleme tesisinin, sanayi sitesinin kurulması lazım. Atıl durumda duran Çamburnu'ndaki eski tersane alanını istedik, bunu Sanayi Bakanımıza da söyledik. Tüm balıkçıları içine alacağı, ortak bir işletme alanında hem soğuk hava deposu hem de işletmelerin yapılabileceği ve ihraç edilebileceği bir sistem kurulmasını istiyoruz. Bunun da örneği Norveç'te, diğer ülkelerde var."

GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI ÜRETİMİ ON YILDA ÜÇ KAT ARTTI

Bir yandan da özellikle Trabzon'da olmak üzere gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin ciddi seviyede arttığın ve 10 yılda yaklaşık yüzde 200 artış kaydedildiğini belirten Gürdoğan, alabalığı yetiştiriciliği hakkında şunları aktardı:

"Gökkuşağı alabalığında tonaj anlamında baktığımız zaman yılda 100 milyon dolar civarında bir rakam söz konusu geldiğimiz noktada. Bu da bize fındığa, yaş sebze ihracatına alternatif ürün olarak balıkçılığın geldiğini gösteriyor. Gelinen nokta itibarıyla da gökkuşağı alabalığını yok satıyoruz. Gökkuşağı alabalığında tonajın artırılabileceği, 500 milyon dolar gibi büyük bir rakama ulaşabileceği yönünde hedefimiz var. Bu hedef için devletin ve yöneticilerimizin bizlere destek olması, atıl durumdaki yerleri de değerlendirerek ekonomiye kazandırmamız çok önem arz etmektedir."

Tesis konusuna değinen Gürdoğan, dünyada balıkçılıkta kabul gören teknolojileri Türkiye'de de kullanmak istediklerini dile getirerek, "Bununla ilgili de DKİB olarak Doğu Karadeniz Bölgesi Su Ürünleri ve Mamulleri Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi Projesini yaptık. Bu proje ile katma değeri yüksek ürün haline getiren ülkelere balıkçılarımızı götüreceğiz, eğitim vereceğiz ve bunun neticesinde organize sanayi sitesini kurabilirsek çok daha iyi rakamlara ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye, 23 ülkeye 3,9 milyon dolarlık hamsi ihraç etti ile ilgili etiketler İhracat hamsi

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.