Tüketimi arttı.... Tonikli içecekler koronavirüsten koruyor mu?

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgınında ölü sayısı 120 bini aştı. Salgınla mücadele sürerken, bir yandan da ortaya atılan hurafelerle mücadele ediliyor. Tonikli içeceklerin koronavirüsten koruduğu iddiala edilince satışlar arttı. Ancak uzmanlar bu iddianın doğru olmadığını belirtiyor.

Koronavirüs salgınının başından bu yana, birçok gıda ürününün ve ilacın hastalığı engellediği ya da tedavi ettiği iddia edildi.

Bunlardan biri de, hemen her markette satılan tonik oldu.

İddialar, toniğin sıtma ilaçlarının yapımında da kullanılan kinin içermesine yaslanıyordu. Sadece Türkiye’de değil dünyada da toniğin Covid-19’a karşı koruyucu olduğu konuşulmaya başladı. İddia WhatsApp gruplarında da hızla yayıldı.

Kinin, kınakına ağacından elde ediliyor ve kontrolsüz kullanıldığında birçok olumsuz yan etkiye sahip. Sıtma tedavisinde kullanılan klorokin ve hidroksiklorokin adlı maddeler de kinin bazlı. İddianın yayılmasının sebebiyse kininin, Covid-19’la mücadelede denenen ilaçlarda da yer alması. Klorokin ve hidroksiklorokin etken maddelerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’la mücadele için denediği ilaçlar arasında yer aldığı doğru. Ancak tedavideki etkileri henüz kesinleşmedi.

"TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSKLİ"

İddiaların dünya çapında yayılmasının ardından, New York Post konuyla ilgili bir yazı hazırladı. Geçmişte toniklerde daha çok kinin bulunduğu belirtilen içerikte görüşüne başvurulan Dr. Adam Berman, Covid-19 tedavisinde denenen hidroksiklorokinin, tonikteki kininden farklı olduğunu vurguladı. 

NTV’de yer alan bir haberde de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, “Sıtma ilaçları, tonik içeren içecekler, kinin içeren ilaçlar asla koruyucu değil. Bunların kullanılması toplum sağlığı açısından risk oluşturur” diye konuştu.

Tüketimi arttı.... Tonikli içecekler koronavirüsten koruyor mu? ile ilgili etiketler doktor Koronavirüs Korona tonik