TEOG yerine gelecek sistem belli oluyor...

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişteki yeni sistemi bugün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda açıklayacak. Bakan Yılmaz, bugün saat 12.00'de başlayacak Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayacak. Eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistem hakkında açıklamalar yapacak. Peki, TEOG’un yerine ne geldi? Liseye geçiş ne olacak? Kaç soru sorulacak? Sınav ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde…

Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınavlarına girmeye hazırlanan yaklaşık 1.2 milyon öğrenci ve velilerin endişeli bekleyişi sürerken, konuyla ilgili açıklama Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi. Liseye geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilecek sistem, 47 gün sonra belli oluyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bugün 12.00’de yeni sistemi açıklayacak. Peki, TEOG’un yerine ne geldi? Liseye geçiş ne olacak? Kaç soru sorulacak? Sınav ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde…

teog4

Bakan İsmet Yılmaz'ın açıklamaları:

Yeni sistem tamamlandı. TEOG sisteminin yerine stresi kaldırcak anlaşılır basit bir sistem getirelim. Sistemimiz şu; Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getireceğiz. Veli ve öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. En iyi okul eve en yakın okuldur.

Başvuru anında öğrencinin önüne ekranda 5 seçenek gelecek. Tercih yapacak.

Başbakan Yıldırım: "TEOG'u bu seneden itibaren uygulamayacağız. Bunu velilerle, vatandaşlarla paylaştık ama bunun üzerinden çeşitli tezviratlar, propagandalar yapılıyor. 'Eğitim sistemi altüst oldu, şöyle oldu, böyle oldu.' Bunların hiçbirisi gerçekle bağdaşmıyor. Öğrenciler okullarında okumaya devam ediyor. Bizim yapacağımız, muhtemelen bir hafta içerisinde de bunun detaylarını anne baba, velilerle paylaşacağız, TEOG'da da öğrencilerin sınav stresinden dolayı yanlış yapmalarının önüne geçecek, daha konforlu bir şey getiriyoruz."

teog3

MEB'TEN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, liseye geçişte uygulanacak modele ilişkin, "Bugün, yarın en geç bir hafta içerisinde sanıyorum çalışmalarımızda bir uzlaşı oluşacak." dedi.

Durmuş, Kırıkkale'de, Yeşilvadi Şehit Musa Saydam Mesleki veTeknik Anadolu Lisesi'nde ders kitapları yazım ekibi ile bir araya geldi.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Durmuş, "cihat" kavramıyla ilgili tartışmaların artık geride kaldığını belirterek, bu konuyu yeterince anlattıklarını söyledi.

Durmuş, "Burada bizim derdimiz şu. Özellikle FETÖ ve DEAŞ gibi bir takım sapkın örgütlenmelerin dinin temel bir takım kavramlarını kullanarak bunlar üzerinden yoldan ve baştan çıkarmaların, insanları saptırmaların önüne geçmemiz lazım. Eğitimciler olarak en temelde iki şey yaparız. Yanlışları yok etmeye çalışırız. Bir de yeni bir bilgiyi inşa etmeye ve bunları tutum ve davranışlara dönüştürmeye çalışırız. Bizim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi diye zorunlu bir dersimiz var. Bu ders kapsamında ele alabileceğimiz, yanlış kavramlaştırılmış, yanlış oturtulmuş şeyleri düzeltebileceğimiz bir ders bu. Cihat da bu ders bağlamındaki kavramlardan birisi. Biz bununla alakalı hem millet olarak hem de bu dinin inananları olarak nasıl bir doğruyu, sahih anlayışı ifade edebileceğimizi düşünüyorsak bunu inşa edebilmek için bu kavramı koyduk." diye konuştu.

teog1

MÜFREDATTA DEĞİŞİKLİK OLACAK

Bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda, her kademenin ilk sınıfında yenilenmiş müfredatı uyguladıklarını anlatan Durmuş, uygulamaların izleme ve değerlendirme çalışmalarını yaptıklarını aktardı.

Durmuş, gelecek yılda da bütün kademelerde yeni kitaplara ve programlara geçeceklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili kitap ve ders araç gereçlerinin hazırlıklarını yürütüyoruz. 'Değişmeyen tek şey değişimdir' diye sosyal bilimcilerin sürekli söyledikleri bir kavram vardır. Dünya değişiyor ve bu sebeple de müfredatlar sıklıkla gözden geçirilir. Bu, birçok ülkede de yapılan bir şeydir. Biz de bu anlamda gözden geçirdik. Hem de gözden geçirme vakti geldiği dediğimiz için gözden geçirme söz konusu. Çok önemli birkaç şeyi yaptık. Çocuklar için yük olacak bir takım ağırlıkları gidermeye, bu anlamda programları azaltmaya, çocukları daha üst düşünme ve bilme becerileri dediğimiz düzeye çıkaracak içeriklere dönüştürmeye çalıştık. Dolayısıyla bir sadeleştirme yaptık. İkincisi programlar arasında bir bağ oluşturmaya çalıştık. Yani disiplinleri birbirine yaklaştıran disiplinlerarası bir yaklaşım."

Bilim, teknoloji, matematik, mühendislik uygulamalarını da birleştirdiklerini anlatan Durmuş, "Şu anda 51 ortak temel dersin programını geliştirdik ve bunları ocak ayında kamuoyuyla paylaşıp, tartışmalar yapılmasını da sağlayacağız. 184 binden fazla görüş geldi ve bütün komisyonlar kendileriyle alakalı görüşleri değerlendirdi. Ocak ayından itibaren diğer seçimlik derslerle alakalı da benzer bir şekilde gözden geçirme çalışmaları da devam etmiş olacak." ifadelerini kullandı.

teog

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ MODEL

Durmuş, TEOG yerine liselere geçişte uygulanacak modelle ilgili bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Hamdolsun şu anda işler tıkır tıkır yürüyor. TEOG'la ilgili haziran ayından beri çalışmalar yapıyoruz. Hem idari hem de siyasi anlamda bunları mesul kişilerle paylaşıp onların da görüşünü alıyoruz. Akademik anlamda da hazirandan beri yaptığımız çalışmaları test etmiş oluyoruz. Bugün, yarın en geç bir hafta içerisinde sanıyorum çalışmalarımızda bir uzlaşı oluşacak. Bunların idari ve siyasi boyutlarının da tartışılması lazım. Diyelim ki bir dersin ağırlığını artırmaya veya TEOG'u toptan kaldırmaya kalktık. Bu öğretmenler için norm sorununu gündeme getirecektir. Norm fazlası olacak veya yeni norm ihtiyacı olacaktır. Dolayısıyla bunların da çözülmesi lazım. Bütün bunları çalışıyoruz. Şu anda uzmanlararası çalışma sürüyor. Birazcık daha sabır diyoruz."

TEOG yerine gelecek sistem belli oluyor... ile ilgili etiketler MEB TEOG liseye geçiş sınav ne zaman
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.