'Hani erken seçim olsaydı darbe olmazdı?'

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, "Menderes erken seçim tarihini açıklasaydı 27 Mayıs önlenebilirdi" şeklindeki açıklaması darbe tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında konunun detaylarını ele aldı.

AK Parti MYK’da İlker Başbuğ hakkında çok sert eleştiriler yöneltildiğini belirten Abdulkadir Selvi, "Erdoğan konuşulanları başıyla onaylıyor ama kendisi ayrıca bir değerlendirme yapmıyor. Bu Erdoğan’ın konuşmayacağı anlamına gelmez. Çünkü AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “Darbe milletine silah çekmektir. Darbe emri alçaklıktır” sözlerini ilgiyle takip ediyor. Bence Erdoğan ilk konuşmasında esaslı bir cevap verecek." dedi.

Selvi, yazısını şöyle sürdürdü:

TARİH BAŞBUĞ’U YALANLIYOR

“Erken seçim olsaydı 27 Mayıs yapılmazdı” tezi, 27 Mayıs’çıların darbeyi meşru göstermek için ürettikleri yalanlardan biri. Seçimin olup olmaması askerin işi mi? Ayrıca 27 Mayıs darbesinin tarihine de aykırı.

İLK DARBE GİRİŞİMİ 6 HAZİRAN’DA

 DP, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde yüzde 55.2 oranında oy alarak iktidar oldu. Ama daha seçim gecesi Genelkurmay Başkanı Gürman’ın komutanları topladığı, iktidarın DP’ye verilmeyeceği haberleri Ankara’ya yayılmıştı. Celal Bayar, bu haberler üzerine Genelkurmay Başkanı ile irtibat kurma gereği duymuştu. Darbe girişimi daha seçim gecesi başlamıştı. Siz hangi erken seçim kararından söz ediyorsunuz?

 Seçim gecesi yaşanan darbe tehlikesi atlatılmıştı. 22 Mayıs’ta hükümet kurulmuştu. 14 Mayıs seçimlerinin üzerinden 22 gün geçmiş, Menderes hükümeti kurulalı daha birkaç gün olmuştu. Başbakan Menderes’e ordu içinden darbe ihbarı yapılmıştı. Menderes, 6 Haziran 1950 tarihinde Genelkurmay Başkanı Abdurrahman Nafiz Gürman ve kuvvet komutanlarını emekliye sevk etti.

İŞTE O HABERİN BELGESİ

27 Mayıs’tan bir gün önce Menderes, Eskişehir’de hükümet konağının önüne toplanan on binlere seçim kararını açıklamıştı. Başbakan’ın özel kalem müdürü Ercüment Yavuzalp, “Başbakan’ın konuşmasını duyamadık. Çünkü vilayetin önündeki hoparlörlerin kablosu kesilmişti” diye anlatacaktı.

Menderes, 26 Mayıs günü Eskişehir’de Tahkikat Komisyonu’nun görevini bitirdiğini ve seçime gidileceğini açıkladı. Ama darbeciler bunun duyulmasını engellemişti. İlker Paşam, hani erken seçim erken seçim olsaydı darbe olmazdı?

AA’NIN HABER METNİ

 

'Hani erken seçim olsaydı darbe olmazdı?'

İlker Başbuğ’un yeniden gündeme getirdiği tartışmalara ışık tutması için Anadolu Ajansı’nın arşivinden 26 Mayıs 1950 tarihinde Eskişehir’den geçtiği haberlere ulaştım.

Menderes, “Yolumuz, seçim yoludur. Serbest seçim yoludur, hürriyet ve demokrasinin memleketimize yerleştirilmesi yoludur” diyor.

 

'Hani erken seçim olsaydı darbe olmazdı?' - Resim : 2

TAHKİKAT KOMİSYONU

Menderes bununla yetinmemiş, Anadolu Ajansı’na yeni bir açıklama yapmış. Anadolu Ajansı bunu, “Başvekilimiz Adnan Menderes’in Anadolu Ajansı’na beyanatı” diye geçmiş. İşte o haber: “Bundan takriben bir ay evvel kurulmuş olan Meclis Tahkikat Komisyonu, bugün vazifesini bitirmiş bulunuyor. Tahkikat Komisyonu’nun vazifesi, Meclis kararı ile üç ay olarak tespit edilmiş bulunmasına rağmen bir ayda işi bitmiş oluyor.”

Hani Tahkikat Komisyonu kurulduğu için darbe yapılmıştı? 27 Mayıs darbelerin anasıdır. O nedenle 27 Mayıs’ı meşru gösterecek beyanlardan uzak durmakta yarar var.

 YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

'Hani erken seçim olsaydı darbe olmazdı?' ile ilgili etiketler İlker Başbuğ Darbe 27 Mayıs
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.