19 yaşındaki Dilan hem kimliği hem de vatandaşlığı olmadan yaşıyor

İzmir’de yaşayan, 19 yaşındaki Dilan, hayatı boyunca kimliğe ve vatandaşlığa sahip olmadı. Annesi sınır dışı edilen ve babasını hiç görmeyen genç kız, yaşadığı zorlu süreç karşısında, “Çaresizim, annemin ve babamın hatalarının bedelini ben ödemek istemiyorum” dedi.

Izmir’in Konak ilçesinde yasayan 19 yasindaki Dilan, Türk baba ve Azerbaycanli annenin evlilik disi iliskisiyle dünyaya geldi. Iddiaya göre dogumundan sonra annesi, kendisini babasinin yanindan kaçirdigi için genç kiza bir kimlik karti çikartilamadi. Anne Nazli Rüstemli, daha sonra kimliksiz bir sekilde büyüyen Dilan’i, çalistigi eglence merkezinin sahibinin yanina birakti. Dilan’in annesi bir süre sonra ‘kaçak oldugu’ sebebiyle sinir disi edildi. Is yeri sahibinin evinde yasamaya devam eden Dilan, 12 yasindayken patronun tacizine ugramasi sonucu siginmak için devlet yurduna basvurdu.

19 yaşındaki Dilan hem kimliği hem de vatandaşlığı olmadan yaşıyor

Bir süre devlet yurdunda yasamini sürdüren genç kiza, uluslararasi koruma kapsaminda ‘siginmaci kimligi’ çikartildi. Lise egitimini tamamladiktan sonra devlet yurdundan ayrilmak zorunda kalan Dilan, tek kimligi olan siginmaci belgesi hakkini, sartlari saglayamadigi gerekçesiyle kaybetti. Simdi yasamini kimlik karti ve bir ülke vatandasligi olmadan sürdüren genç kiz, magduriyetinin giderilmesi ve Türk vatandasi olabilmesi için yetkililerden yardim bekliyor.

"CİNSEL İSTİSMARA UĞRADIM"

Kimliksiz yasamasi sebebiyle çesitli sorunlarla karsilastigini anlatan Dilan B., “Annem, ben ve üvey abimle beraber Istanbul’da yasamaya devam ettik. Ardindan annemin isi nedeniyle 2013 yilinda Tekirdag’a geçtik. Annem bir gün benimle vedalasti ve geri gelecegini söyledi fakat o arada da sinir disi edilmis. Annemin beni biraktigi yerde, benden yasça büyük is yeri sahibi tarafindan cinsel istismara ugradim. Bununla ilgili açilmis ama sonuçlanamamis bir davam da mevcut” diye konustu.

 SIĞINMACI KİMLİĞİ ÇIKARILDI

Yasadigi cinsel istismarin ardindan 2014 yilinda emniyete basvurarak ‘yurda gitmek istedigi’ talebinde bulundugunu aktaran Dilan, sunlari kaydetti:

“Polis ekipleri beni devlet yurtlarina birakti. O dönemde ilk birkaç sene misafir ögrenci olarak okula gittigimi hatirliyorum. Ilerleyen süreçte yurt görevlileri beni Il Göç Idaresi’ne götürdü ve orada bana bir siginmaci kimligi çikartildi. 2015 yilinda babamin akrabalari gelip beni buldu. Sonra kaldigim yurda ‘babamizin kardesidir’ diye bir dilekçe yazdilar. Dilekçenin daha sonra ne olduguna dair bir bilgim yok.”

SIĞINMACI KİMLİĞİNİ KAYBETTİ

Resit olduktan sonra yurttan çiktigini, Il Göç Idaresinin izniyle lise son sinifta kaydini Izmir’e aldirdigini söyleyen Dilan, “Il Göç Idaresine imzaya gittigim sirada da bana ‘Istanbul’a gitmem’ gerektigini, ‘Izmir ile ilisigimin kesildigini’ söylediler. ‘Istanbul’a gidecek paramin ve orada kimsemin olmadigini’ belirttigim halde ‘yasal prosedürün bu sekilde ilerledigini’ aktardilar. Sonrasinda da ben imzaya gidemedim. 3 kere imzaya gidemediginiz takdirde yasal yönetmelikte siginmaci kimliginiz de feshediliyor” cümlelerine yer verdi.

"BU ÜLKENİN VATANDAŞI OLMAK İSTİYORUM"

Su anda kimliksiz yasadigini ve herhangi bir ülke vatandasliginin bulunmadigini vurgulayan genç kiz, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ne Türk vatandasiyim ne Azerbaycan vatandasiyim. Egitim hayatima devam edemiyorum. Hayallerim var, okumak istiyorum. Kendi ayaklarimin üzerinde durmak istiyorum. Bu konuda yetkili kisilerden yardim istiyorum. Bu ülkede dogdum, bu ülkede büyüdüm. Bu ülkenin ana dilini konusuyorum. Ülkemi çok seviyorum. Bu ülkenin vatandasi olmak istiyorum. Lütfen bana bu konuda yardimci olun.”

"HASTANEYE GİDEMİYORUM"

Kimliginin bulunmamasi sebebiyle çesitli sorunlar yasadigini anlatan Dilan, son olarak sözlerine sunlari ekledi:

“Saglik sikintilarim oluyor. Hastaneye gidemiyorum. Siginmaci kimligim varken de hastaneye ücrete tabi tutularak gidiyordum. Basima bir sey gelmesinden ve hasta olmaktan korkuyorum. Annemin ve babamin hatalarinin bedelini ben ödemek istemiyorum. Onlar gibi de olmak istemiyorum. Ben kendi ayaklarimin üzerinde duran genç bir kadin olarak; hem okumak istiyorum hem de hayatimi düzene sokmak istiyorum.”

19 yaşındaki Dilan hem kimliği hem de vatandaşlığı olmadan yaşıyor ile ilgili etiketler İzmir
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.