SMO, Libya'dan çekiliyor mu?

Kaddafi sonrası iç karışıklıkların sürdüğü Libya’da yeni gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'nin desteği ile Libya'ya giden Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının Libya’dan ayrılmak için hazırlıklar yaptığı öğrenildi. SMO'nun çekilme sürecinin Libya'da sağlanan ateşkes sonrası başladığı öğrenildi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Libya’da 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından meydana gelen iç karışıklar devam ediyor.Petrol zengini Libya’da başta ABD olmak üzere Rusya, Fransa ve İsrail, bölgede çıkar elde etmek için mücadele ediyor. Libya’da BM’nin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı Darbeci Hafter ise ABD ve İsrail yardımı ile hükümeti ele geçirmeye çalışıyor.Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin isteği üzerine geçtiğimiz sene siyasi ve askeri destek vermişti.

SMO LİBYA’DAN ÇEKİLİYOR MU?

Libya’da bulunan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının Libya’dan ayrılmaları yönünde hazırlıklar yapıldığı öğrenildi. SüperHaber’in Libya’da bulunan güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, ateşkes öncesinde Hafter güçlerine karşı savaşan Suriyelilerden oluşan Türkiye desteğiyle Libya’da bulunan SMO üyesi 1600 askerin, ülkeden ayrılmaya hazırlandığı ifade edildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, (SOHR) Libya topraklarında bulunan Suriyeli savaşçıların Suriye’ye dönüşlerinin başlamasına hazırlık olarak teçhizatlarını hazırlamaları yönünde talimat aldıklarını duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün “Ankara destekli ve Libya topraklarında bulunan Suriyeli savaşçıların, önümüzdeki birkaç gün içerisinde Suriye’ye dönüşlerinin başlamasına hazırlık olarak kendilerini ve teçhizatlarını hazırlamaları yönünde Türkiye’den talimat aldıklarını” açıkladı.

SMO grupları geçtiğimiz yıl uçaklarla Libya’ya götürülüp Hafter güçlerine karşı mücadele etmişlerdi. Bazı SMO üyeleri ise Libya’dan İtalya’ya kaçmışlardı. Bu gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve AB, Libya’daki yabancı savaşçıların bir an önce çıkması gerekti yönünde defalarca çağrıda bulunmuşlardı. Öte yandan, darbeci Hafter’in girişimi ile Libya’ya Suriye, Mısır ve Rusya'dan 20 bin paralı askeri geldiği ortaya çıkmıştı.

SMO, Libya'dan çekiliyor mu? ile ilgili etiketler Suriye Milli Ordusu Libya Suriye
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.