Semiha Es Kimdir?

Semiha Es, dünyanın ilk kadın savaş foto muhabirliği ile birlikte Türkiye’nin ilk gezi foto muhabiridir. 50 senelik meslek hayatı süresince sadece çatışma alanlarında değil basındaki erkek tahakkümüyle de mücadele veren Es, Kore’den Vietnam’a kadar olan bölgedeki savaşlarda ellerini ve saçlarını gizlemek durumunda kaldı.

Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı olan Semiha Es yıllarını savaş meydanlarında geçirdi. Kore’den Vietnam’a kadar hemen hemen her bölgede yer alan Es, Türkiye’de geri döndüğünde emek sömürüsüyle uğraşmak durumunda kaldı.

Kendisine hak ettiği ücretlerden ödenmezken yayımlanan bazı fotoğraflarında ise imzası dahi kullanılmayan Semiha Es, tüm zorlukları geride bırakarak dünya çapında bir kadının savaş muhabirliğini yapacağını gözler önüne serdi.

Semiha Es Kimdir?

1912 yılında İstanbul’un Vefa semtinde dünyaya gelen Semiha Es, henüz 15 yaşında iken Fransızlara ait olan telefon idaresinde santral memuresi olarak görev aldı. Zamanın ünlü gazetecisi Hikmet Feridun Es ile tanışarak evlendi.

Semiha Es Kimdir?

Yurt dışı görevlerinde de bulunan Es, yurt dışı seyahatlerine eşi ile birlikte gitti. Bu sayede de fotoğraf çekmeyi öğrenerek eşinin yanında profesyonel olarak foto muhabirliği yaptı. Feridun Es’in gazetede yazdığı yazıları Semiha Es fotoğraflamaya başladı.

Birlikte çok sayıda seyahat gerçekleştiren ikili, Hürriyet Gazetesi tarafından savaşın görüntülenmesi amacıyla Kore’de görevlendirildi. Savaşta yaşananlar bu ikili tarafından Hürriyet Gazetesi’ne aktarıldı. Semiha Es, yaklaşık 50 yıl boyunca gezi ve savaş muhabiri olarak çalıştı.

2011 senesinde Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü’ne layık görülen Semiha Es, 12 Aralık 2012 tarihinde 100 yaşında İstanbul’daki evinde vefat etti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığında eşi Hikmet Feridun Es'in yanına defnedildi.

Semiha Es Kimdir? ile ilgili etiketler semiha es
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.