Sarıkamış'ta kaç şehit verdik?

Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı Sarıkamış Harekatı 106 yılı geride bıraktı. Ülkenin dört bir yanından hayatını kaybeden askerler için anma mesajları yayımlanırken Sarıkamış'ta şehit olan asker sayısı kargaşası ise hala sonuca ulaşamadı. Harekatın yıl dönümünde birkaç yıl önce Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Dr. Mustafa Çalık'ın katıldığı programda, Çalık'ın Sarıkamış'ta 90 bin şehit değil de 18 bin şehit olduğu açıklaması sosyal medyada gündem oldu.

Türk tarihinin en acı olaylarından olan Sarıkamış Harekatı'nın üzerinden tam 106 yıl geçti. 22 Aralık 1914 günü, daha önce kaybedilen bazı toprakları geri alabilmek ve Ruslara bir darbe indirebilmek için başlatılan harekat sonucu kaynaklara göre çoğu donarak olmak üzere 90 bin asker şehit oldu.

Ancak harekatta tam olarak kaç askerin şehit olduğu aradan geçen 106 seneye rağmen tartışma programlarının konusu olmaya devam ediyor.

Harekatın yıldönümünde bundan birkaç sene önce bir canlı yayında Sarıkamış şehitlerinin sayısını tartışan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Dr. Mustafa Çalık'ın sözleri sosyal medyada yeniden gündem oldu.

"TÜRKLERİN KAYBI 18 BİN"

Yazar Mustafa Çalık, burada yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatı'ında 90 bin şehit değil de 18 bin şehit olduğunu söyleyerek şunları kaydetmişti;

"Köprülü Şerif 9'uncu kolordu karargahıyla beraber Ruslara esir düştü. Döndüğünde 1922'de Ankara idaresine yaranmak için Sarıkamış diye bir kitap yazdı. Bu yalanların tamamının kaynağı odur. Rus ordusunun komutanı, 'Türklerin kaybı 18 bin ölü ve bize 6 bin de esir verdiler. Bizim kaybımız daha fazlaydı. 32 bin ölü ve 12 bin de esir verdik dedi"

Sarıkamış'ta kaç şehit verdik? ile ilgili etiketler sarıkamış şehitleri Sarıkamış harekatı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.