Şahsenem Bacı kimdir? Yavuz Bingöl'ün annesi neden öldü?

Türk halk müziği sanatçılarından Yavuz Bingöl’ün annesi Şahsenem Bacı hayatını kaybetti. 79 yaşındaki halk ozanı Bacı’nın nefes darlığına bağlı kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdiği kaydedildi. Peki ama Şahsenem Bacı kimdir?

Halk ozanı ve Yavuz Bingöl’ün annesi olan 79 yaşındaki Şahsenem Bacı hayatını kaybetti. İstanbul’da bir süredir tedavisine devam edilen Bacı’nın nefes darlığına bağlı kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdiği belirtildi.

Şahsenem Bacı Kimdir?

1943 yılında Kars’ta dünyaya gelen Şahsenem Bacı, Sarıkamış’ın Boyalı köyünde hayata gözlerini açtı. Asıl adı Şahsenem Akkaş olan ünlü halk ozanı Bacı, küçük yaşlardan itibaren başlamaya yöneldi ve şiire de ilkokul yıllarında başladı.

Önceleri yurt sevgisi, sevda, gurbet, özlem gibi konuları işleyen Türkiye'nin ilk kadın ozanı Şahsenem Bacı daha sonra toplumsal sorunları da dile getirdi.

Şahsenem Bacı kimdir? Yavuz Bingöl'ün annesi neden öldü?

Ufak yaşlarda evlenerek İzmir’e yerleşen Bacı, öğretmen olan eşinin de siyasi mücadele içinde olması nedeni ile çoğu sürgün amacıyla tayin olunan Kars, Konya, Ankara ve İzmir'de yaşamını sürdürdü. İlk profesyonel müzik yaşamı 1974 yılında Konya'da oturdukları sırada düğünlere çıkarak başlayan Bacı, bu süreçte ezilen işçi, köylü ve fukaraların dertlerini dile getridiği eserlerinin topluma mal olmaya başlaması ve tüm Türkiye'de tanınması ile devam eder. Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra Açık Öğretim Fakültesine kaydolur.

Akrabaları arasında Âşık Mustafa gibi Sarıkamış’ın birçok tanınmış aşığı bulunan Şahsenem Bacı, günümüz halk ozanlarından Âşık Veysel, Aşık Mahzuni, Hüdai gibi isimlerden etkilendi. Yaklaşık 1000 şiiri ve 150 türküsü bulunan Şahsenem Bacı, çeşitli aşık şölenlerine katıldı, 1975 yılındaki Hacı Bektaş, 1976 Antalya Aşıklar festivallerinde birincilikler kazandı.

Bugüne dek 5 adet albüm hazırlayan Şahsenem Bacı, şiirlerinin bir bölümünü Söz Nereye (1990) adlı kitapta topladı.

Sanatçı, müzisyen Yavuz Bingöl'ün ve yazar Oğuz Bingöl'ün annesidir. Son dönemde alzheimer hastalığına da yakalanmıştır.

Şahsenem Bacı kimdir? Yavuz Bingöl'ün annesi neden öldü? ile ilgili etiketler Yavuz Bingöl Şahsenem Bacı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.