Sağlık Bakanlığı'ndan flaş karantina kararı

Türkiye'de vaka sayıları yeniden 12 bin civarına yükselince Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi. Rehberde mutant virüs görülen vakalara uygulanacak karantina süre ve testlerine ilişkin de önemli değişikliklere gidildi. İşte detaylar...

Sağlık Bakanlığı mutant virüslü vakalarla ilgili olarak koronavirüs rehberinde önemli bir düzenleme yaptı. Artık İngiltere kaynaklı mutasyonlu virüs tespit edilenlerin karantinası 10 günün ardından semptom göstermiyorsa test yapılmadan bitirilecek. Test zorunluluğu ise Güney Afrika ve Brezilya varyantında sürecek.

Varyant Suşlar (mutasyonlu vakalarda) tekli odalarda diğer vakalardan uzak tutulması kuralı da sürecek.

Pozitif çıkana 48 saat aralıklarla test yapılacak

Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351); ve Brezilya (P1) varyant suş ile enfekte olan vakaların izolasyonu en erken 10. güne kadar devam ederken, bu sürecin sonunda PCR testi ile negatiflik görüldükten sonra izolasyon tamamlanacak.

10. günden sonra da pozitif çıkan kişilere 48 saat aralıklar ile kontrol testi yapılacak. Testler negatif sonuç görülene kadar devam edecek.

YOĞUN BAKIMDA KALANLARA 20 GÜN SONRA İŞE DÖNÜŞ İMKANI

Yoğun bakım endikasyonu olan veya immunsuprese (bağışıklığı düşük olan) vakalarda izolasyon PCR testinin alındığı günden itibaren, olası vakalarda semptom başlangıcından itibaren 20. günün sonunda bitirilecek. İzolasyon süreleri sonlandırılan bu kişiler PCR testi bakılmaksızın işe geri dönebilecekler.

Hastanede yatan PCR pozitif vakalarda; test yapma imkanı varsa 10. günden sonra en az 24 saat ara ile iki kez PCR testi negatif olan hasta izolasyonu sonlandırılarak başka bir servise yatırılabilecek.

Ardışık iki testi negatif olanlarda ise 3 ay boyunca yeniden test yapılmasına gerek olmayacak. Test yapılmaması durumunda, bağışıklığı düşük vakalarda ve yoğun bakım servislerinde izolasyon 20. günde, diğer servislerde 14. günde tamamlanacak.

Sağlık Bakanlığı'ndan flaş karantina kararı ile ilgili etiketler İngiltere Güney Afrika Brezilya Karantina mutant virüs izolasyon PCR testi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.