Sadece kemikleri güçlendirmiyor! Bu faydaları gözden kaçırmayın...

Çoğumuz sıcak ve güneşli havalarda D vitamini almayı düşünmeyiz. Ancak kış yaklaştıkça, kapalı günler ve uzun gecelerle birlikte, vitamin D takviyesi almanın faydalı olup olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz. İşte, D vitaminin sağlığınıza kattığı bazı faydalar...

Yaz aylarında, D vitamini almanın en iyi yolu biraz güneşe çıkmaktır. Ultraviyole ışınlar, cilde 7-dehidrokolesterol adlı bir kolesterolle etkileşime girer ve ardından vitamin D'ye dönüşür.

D vitamini üretimi UVB'ye bağlı olduğundan, bu, kış aylarında üretme yeteneğimizin azaldığı anlamına gelir. Ayrıca, D vitamini üretimi yaşadığınız yere bağlıdır; ekvatora daha yakın yaşayanlar, kutuplara daha yakın yaşayanlardan daha fazla D vitamini üretir.

Genelde D vitamini eksikliği Kuzey Yarım Kürede yaşayan, bulutlu hava gibi ve gün ışığının az olması nedeniyle ortaya çıkar.

Sadece kemikleri güçlendirmiyor! Bu faydaları gözden kaçırmayın...

İngiltere'de yapılan 440.000'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, katılımcıların %18'inin kış aylarında D vitamini eksikliği yaşadığını gösterdi. D vitamini eksikliği, belirli etnik gruplarda daha yüksek oranda görüldü. Veriler, Asyalı katılımcıların %57'si ve siyah katılımcıların %38'inin  D vitamini eksikliği yaşadığını gösteriyor. Bu, cildin melanin içeriğinin UVB'yi D vitaminine dönüştürme yeteneğini belirlediği için ortaya çıkmaktadıdr.

İngiltere'de D vitamini eksikliğinin yaygınlığı ve sağlığımız için önemi göz önüne alındığında, ülkenin Bilim Danışma Konseyi 2016'da kış aylarında alınması gereken D vitamin miktarına dair önerilerde bulundu.

Önerilere göre insanlar, günde on mikrogram (veya 400 IU—uluslararası birimler) vitamin D almaya çalışmalıdır. Bu, insanların ciddi eksiklikten kaçınmalarına yardımcı olacaktır. Bu ya bir takviye alarak ya da somon gibi D vitamini bakımından zengin bazı yiyecekleri yiyerek elde edilebilir. Örneğin, taze ringa balığının 100 gram servisi yaklaşık beş mikrogram vitamin D içermektedir.

D vitamini takviyesi almanın en belirgin faydası kemik sağlığı içindir. Aslında, D vitaminin zayıf kemiklere neden olan raşitizmi önleme yeteneği nedeniyle 100 yıl önce keşfedildi.

Raşitizm bugünlerde Kuzey Yarım Küre'de çok yaygın olmasa da, çocuklarda D vitamini eksikliği durumunda hala ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde D vitamini eksikliği, kemik ağrısı, hassasiyet ve kas zayıflığına, ayrıca kemikleri zayıflatan veya yumuşatan osteomalasi olarak bilinen genellikle "yumuşak kemik hastalığı" olarak da adlandırılan hastalığın riskini artırabilir.

D vitamini, kalsiyum ve fosfat ile olan ilişkisi nedeniyle, kemikleri güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için gereklidir. Her iki mineral de kemiklerimizi güçlü tutmaya yardımcı olur, ancak bunun için D vitaminine ihtiyaç duyarlar.

Sadece kemikleri güçlendirmiyor! Bu faydaları gözden kaçırmayın... ile ilgili etiketler vitamin
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.