Rusya, Ukrayna'da neden hipersonik füze kullandı? Farklı iddialar var...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde son günlerde hipersonik füze kullanması farklı iddiaları beraberinde getirdi. Rusya'nın tüm dünyayı tedirgin eden hamlesinin arkasında bir 'mühimmat krizi' olabileceği konuşuluyor. Analistler ayrıca Rusya'nın 'propaganda' amaçlı hipersonik füze fırlatma ihtimaline de dikkat çekiyor.

Ukrayna'yı işgalini haftalardır sürdüren Rusya, saldırılarında şiddeti artırarak hipersonik füze kullanmaya başladı. Rusya Savunma Bakanlığı cumartesi günü, Romanya sınırında bir yeraltı silah deposunu, pazar günü ise Mykolaiv kenti yakınlarındaki bir yeraltı yakıt deposunu imha ettiğini duyurdu. Moskova yönetimi, gerçekleştirdiği saldırılarda hipersonik füze kullandıklarını duyurdu.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti, saldırıların Rus birliklerinin 24 Şubat'ta Ukrayna'ya konuşlandırılmasından bu yana ilk kez yeni nesil silahların kullanıldığını söyledi. Ancak 9 Mart'ta Ukrayna Ulusal Muhafızları, ayrılıkçı Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinde patlamamış bir hipersonik füzenin resmini paylaştı. Raporlar, bunun bir "hançer" füze olup olmadığını doğrulamadı.

PUTİN "İDEAL SİLAH" OLARAK NİTELEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da kullanılan hipersonik füzeleri "İdeal silah" olarak nitelemişti. 2018 yılında bir ulusa sesleniş konuşmasında silahları duyuran Putin, füzelerin neredeyse her noktayı vurabileceğinin altını çizmişti. Putin, yeni nesil füzelerin ABD'nin füze savunma kalkanlarından kaçabileceğini de sözlerine eklemişti.

Rusya'nın hipersonik füzeleri ilk defa Suriye'de Esed rejimini desteklemek için 2016 yılında kullandığı iddia edilse de bu iddia henüz doğrulanamadı.

TOMAHAWK FÜZESİNDEN DAHA HIZLI UÇUYOR

Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı yeni nesil füzeler MiG savaş uçağından fırlatılıyor ve sesten 10 kat hızlı uçabiliyor. Diğer füzelerin aksine havada yön değiştirebilen yeni nesil silahlar, bu sayede hava savunma sistemlerinden kaçarak etkisiz hale getiriyor. Kinzhal füzelerine nükleer başlık da takılabiliyor.

Kinzhal füzeleri, ABD'nin geliştirdiği Tomahawk füzelerinden daha hızlı seyrediyor. Fransa ve İngiltere donanmaları 2011 yılından bu yana hipersonik füze geliştirmesi konusunda ortak çalışma yürütüyor. Söz konusu çalışmanın 2030 yılında tamamlanması bekleniyor.

RUSYA NEDEN UKRAYNA'DA HİPERSONİK FÜZE KULLANDI?

Rusya'nın Ukrayna'da neden hipersonik füze kullandığı konusunda farklı iddialar var. Rus analist Pavel Felgenhauer Moskova yönetiminin hipersonik füze kullanmasının arkasında 'psikolojik harekat' ve 'propaganda' etkisinin ağır bastığını söyledi. Söz konusu füzelerin savaşın seyrini Rusya lehine fazla değiştirmeyeceğine dikkat çeken Felgenhauer bu durumun Rusya'nın mühimmat sıkıntısı yaşadığına da kanıt olabileceğini vurguladı.

Savunma stratejisi Joseph Henrotin ise hipersonik füze kullanmasının arkasında mühimmat krizi yaşadığının olabileceğini söyleyen bir başka isim oldu. Henrotin ayrıca Putin'in nükleer savaş riskini artırmak için böyle bir hamle yapmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna'da neden hipersonik füze kullandı? Farklı iddialar var... ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna hipersonik füze işgal
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.