Regl olduktan sonra boy uzar mı? Çocuklarda boy uzaması ne zaman durur?

Adet gören kızın boyu uzar mı sorusunun yanıtı merak ediliyor. Büyüme çağında olan her çocuğun boyunun uzaması gerek beslenme gerekse genetik olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasına olan katkısı konusunda ebeveynelerin meraklı araştırmaları sürüyor. Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 cm kadar boy uzaybilmektedir. Peki çocuklarda boy uzaması ne zaman durur?

Regl olduktan sonra boy uzar mı?  Her ülke ve coğrafya için çocukluktan yetişkinliğie geçme, büyüme ve gelişme zamanı farklılıklar göstermektedir. Ancak adet gören kızlarda boy uzaması konnusu araştırma konusu olabilmektedir. Çocuklarda boy uzaması ne zamana kadar sürer?

REGL OLDUKTAN SONRA BOY UZAR MI?

Ergenlik döneminde kız çocukları yaklaşık 16 - 20 cm, erkekler ise 25 - 28 cm civarında uzuyorlar. Kız çocuklarda büyümenin adet gördükten sonra durmadığı belirtiliyor. Erken adet gören kızlarda boy yaklaşık 10 cm, normal zamanda adet gören kızlarda ise yaklaşık 5 cm daha uzayabiliyor. Eğer boy, büyüme hormonu yetersizliği veya tiroid hormonu yetersizliği gibi nedenlerle artmayacaksa, bunun ancak adet gördükten hemen sonraki dönemde düzeltilebildiği, yılların bunu telafi etmekte yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Diğer yandan kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için, adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanır. Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar. Düzenli adet görenlerde boy artışı, ilk adetten sonra ancak 5-6 santimetre civarında olur.

Adet Olduktan Sonra Boy Uzar Mı ? - Modanium

ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI NE ZAMAN DURUR?

Östrojen hormonunun büyüme kıkırdağını kapatma yani kemikleştirme etkisi testosterondan daha fazladır. Bu yüzden erkekler, kızlardan daha uzun süre uzarlar. Seks hormonları, önce hızlı boy artımına yol açarlar, daha sonra da büyüme kıkırdaklarında kapanmaya yol açtıkları için büyümenin durmasına neden olurlar.

 

Regl olduktan sonra boy uzar mı? Çocuklarda boy uzaması ne zaman durur? ile ilgili etiketler sağlık adet görme kızlarda boy uzaması büyüme hızı boy uzaması çocuklarda boy uzaması
GÜNÜN VİDEOSU

Tesla karşıtları Berlin'de Tesla fabrikasına saldırı başlattı!

Tesla karşıtları Almanya'daki Tesla fabrikası Giga Factory'ye saldırı başlattı.