Regaip Kandili ne demek? Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün tutulur?

Regaip Kandili 30 Mart Perşembe gecesini Cuma'ya bağlayan gecedir. Regaip Kandili ne demek sorusuna kısaca Recebin ilk cuma gecesine Regaip gecesi ve o güne de Regaip Kandili denir diyebiliriz. 3 ayların ilk ayı Recep ayıdır. Recep, Şaban ve son ay Ramazan ayı 3 kutsal aydır. Regaip Kandili 3 ayların başlangıcıdır. aynı zamanda Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Peki Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün oruç tutulur? Kandil günleri oruç ibadeti yapmak isteyenler ne yapmalıdır? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Regaip Kandili ne demek, önemi nereden geliyor? Regaip Kandili'nde neler yapılır? Regaip orucu nedir ve tam kaç gün tutulur? Kutsal 3 aylara girilmesi ile bütün bu ve benzeri sorular sosyal medyanın gündemine oturdu. Recep ayının ilk gecesine Regaip gecesi denir ve o güne de Regaip Kandili denir. Recep ayı Müslümanlar için ibadet ile geçen 3 ayların başlangıcıdır. Ve Regaip Kandili bu ayın ilk günüdür. Bu gene Regaip Kandili 30 Mart Perşembe Gününe denk geldi. Bu akşam perşembeyi Cuma'ya bağlayan gece Regaip gecesidir ve Müslümanlar bu geceyi ibadet derek geçirir. Kandil günleri oruç ibadeti yapmak isteyenler için Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün tutulur? Bu gecede nasıl ibadetler edilir? Hangi dualar okunur? sorularının yanıtını derledik. Tüm ayrıntılar haber detayda...

Regaip_Kandili_ne_demek

Regaip ne demektir önemi nedir?

Regaib kelime manası olarak pek çok ihsan demektir. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Kutsal 3 ayların başlangıcıdır. Regaip Kandili ne demek sorusuna Profesör Doktor Nihat Hatipoğluşu şekilde cevap vermiştir: "Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Müslümanlar bu gecede çeşitli ibadetler eder. Peki bu ibadetlerin başında gelen Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün tutulur?. İşte yanıtı...

regaip_kandili_orucu

Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün tutulur?

30 Mart perşembe günü itibariyle Regaip Kandili tüm Müslümanlar tarafından ihya edilecek. Allahü Teâlâ bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevablar verilir. Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Peki Regaip Kandili hangi ibadetleri yapmalıyız? Regaip Kandili orucu var mıdır? Var ise kaç gün tutulmalı? İşte Regaip Kandili orucu ile ilgili tüm akıllara takılan sorular.

Regaip Kandili Orucu

Üç ayların başlangıcını müjdeleyen Regaip Kandili orucu ile ilgili Nihat Hatipoğlu takipçilerinin sorularını yanıtlandı. Hatipoğlu Regaip Kandili orucu bir gün sonrada tutulabilinir veya öncede tutulabilinir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus orucu tek gün tutmamanızdır. Regaip Kandili orucu perşembe ve cuma günü olarak iki gün tutmalısınız. Nihat Hatipoğlu Regaip kandiline özel bir oruç olmadığını ifade ederek nafile orucunun tutulabileceğine işaret etti.

regaip_gecesi

"Kandillerde oruç tutmayla ilgili bir gereklilik var mıdır?"

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye ettiğine dikkat çekilen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında, "Bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla Müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler. Kandil gecelerinin gündüzlerinde oruç tutmak bazı alimlerce müstehap sayılmıştır. Zira sıhhati tartışmalı da olsa bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.) 'Şabanın ortasında yani berat gecesinde ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der. Buna karşılık Hz. Peygamber (s.a.s.) Zilhiccenin ilk on günü pazartesi ve perşembe günleri, aşure ve arefe günü oruç tutar. Pazartesi orucunu soranlara; 'Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur'an'ın vahyedildiği gündür.' diye cevap verirdi. Sonuç itibariyle şu söylenebilir ki, kandil gecelerinde iyilik ve ihsanda bulunmak, daha çok dua, zikir, namaz gibi ibadetlerle meşgul olmak veya ilim ve tefekkür ile geceyi ihya etmek ve gündüzleri oruç tutmak müstehabtır." diye ifade edildi.

regaip

Regaip kandilinde orucu nasıl niyet edilir?

Regaip kandilinde oruç tutmak çok faziletli bir nafile ibadettir.Bu oruç farz olmayıp sünnettir.Bugün oruç tutanlara 1 yıl oruç tutmuş sevabı verilir. Bu oruca geceden niyet etmek gerekir.

Regaip Kandilinde nasıl ibadet edilir?

Üç ayların birincisi olan recep ayının ilk cuma gecesi Regaib gecesi ve 27. gecesi de Mi‘rac gecesidir. Üç ayların ikincisi olan şâban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Üç ayların üçüncüsü olan ramazan ayının 27. gecesi ise Kadir gecesidir.

Bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).

regaip_kandili_dualarA

Regaip Kandili Namazı var mı?

Bu geceye mahsus bir namaz yoktur. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, tesbih çekip, tevbe istigfar etmeli. Mübarek gecelerde ve her zaman, ilim öğrenmek çok faziletlidir. İlmihal bilgileri en kıymetli ilimdir. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevabdır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. Perşembe günü oruç tutup cuma gecesini de ihya etmek çok sevabdır. Perşembeyle birlikte, Cuma günü de oruç tutmak daha iyidir.

Regaip Kandili ne demek? Regaip Kandili orucu nedir ve tam kaç gün tutulur? ile ilgili etiketler regaip kandili ne demek regaip orucu 3 aylar
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.