Özgür Suriye Ordusu nedir? | ÖSO ne demek?

Zeytin Dalı Harekatı önceki gün başladı. TSK ile birlikte hareket eden ÖSO vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Afrin'e yönelik yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın ikinci gününde sıcak gelişmeler yaşanmıştı. Anadolu Ajansı, terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu, geniş kapsamlı operasyon başlattığını duyurdu. ÖSO birlikleri, Afrin topraklarına girerek içerİde ilerlemeye başladı. Peki, ÖSO ne demek? Özgür Suriye Ordusu nedir? Detaylar haberimizde...

Özgür Suriye Ordusu nedir? Kara harekatı kapsamında sınırı geçen Türk askerinin ilk görüntülerin ardından bölgeden bir haber daha gelmişti. Afrin'in Şinkal köyü PKK'dan alınan ilk köy oldu. Bilindiği üzere Başbakan Yıldırım, Türk askerinin saat dün 11:05'ten itibaren Gülbaba mevkiinden kara harekatına başladığını belirtmişti.TSK'nın Afrin'de PYD/PKK'ya yönelik cumartesi günü başlattığı Zeytin Dalı harekatı hız kesmeden devam ediyor. Havadan F-16'ların bombardımana tuttuğu terör yuvaları, karadan da Mehmetçik ve ÖSO tarafından imha ediliyor. Operasyonlarda kullanılan top mermilerinin üzerine Fırat Kalkanı'nda şehit olan askerlerin adı yazıldı...Peki, ÖSO ne demek? Özgür Suriye Ordusu nedir? Detaylar haberimizde...

AzgAr_suriye_ordusu

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU NEDİR?

Arap Baharı sonrasında birçok arap ülkesinde iç karışıklıklar ve çatışmalar meydana geldi. Mısır, Libya, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerde meydana gelen olaylarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ve mevcut rejimler el değiştirdi. 2011 yılında Suriye'de bu olaylar patlak verdi. Esad yönetiminin sivilleri bombalaması üzerine ordudan ayrılan bazı asker ve subaylar tarafından Özgür Suriye Ordusu kuruldu. Kurulan grubun sayılarının 40.000 ile 50.000 arası olduğu tahmin edilmektedir. Rejime karşı olan bu örgüt ABD, İsrail, Arap ve batılı ülkelerden finansal ve askeri destek almaktadır. 2012 yılında dağınık halde bulunan grupları eskiden Suriye hava kuvvetlerin de albay olan Riyad el-Esad grubu tek çatı altında toplandı ve grubun başına geçti. Askeri kordinasyon merkezinin ilk olarak Türkiye'nin Hatay ilçesi olduğunu açıkladılar. Fakat gelen tepkiler üzerine merkezlerini Suriye'nin Şam bölgesine taşıdıklarını ifade ettiler. Bugün Suriye'de aktif olarak Esad rejimi, DAEŞ, YPG ve bazı islamcı gruplarla çatışma halindedirler.

NE ZAMAN KURULDU?

Kuruluşu 29 Temmuz 2011 tarihinde duyurulan Özgür Suriye Ordusu, internet ortamında yayınladıkları videolarda Suriye Arap Cumhuriyeti askerlerini mevcut görev yerlerini terk ederek, devletle karşı kendilerine katılmaya çağırmaktadır. Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.

Suriye Ordusu'nun sivillere ateş açması ve gösterileri zor kullanarak bastırmaya çalışması, pek çok asker ve subayın ordudan ayrılmasına yol açmıştır. Bazı siviller de silahlanarak direnişe katılmışlardır. Tüm bu gruplar 29 Temmuz 2012 tarihi öncesi dağınık haldeydi. Bu tarihte Suriye Hava Kuvvetleri albaylığından istifa eden Riyad el-Esad ve silah arkadaşları tüm milis-asker gruplarını tek çatıda birleştirmek amacıyla Özgür Suriye Ordusu'nu kurdular.

HAREKATIN ADI: ZEYTİN DALI

TSK açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır." denildi.

Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri arasında sınır hattında uçak sesleri duyulmaya başlandı. Suriye sınırında savaş uçakları terör hedeflerini bombalamaya başladı.

AzgAr_suriye_ordusu_nedir

ZEYTİN DALI NE DEMEK?

Zeytin dalı, barış simgesi manasına gelmektedir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rahat durun, dedik, durmadılar. 'Bak bizim topraklara saldırmaya, sınırlarımızı zorlamaya tevessül etmeyin' dedik, dinlemediler ve bize müttefik görünenlere de söyledik. 'Bak bunlar PKK'nın ta kendisidir' dedik, 'Bunlar PYD'dir' dedik. 'Bunlar aynıdır, YPG'dir' dedik. 'Rakka'ya teröristlerle gitmeyin, DEAŞ terör örgütüdür, bir terör örgütünü bir diğer terör örgütüyle değil, gelin beraber halledelim bunları' dedik, dinlemediler. 'Peki siz bilirsiniz' dedik ve şimdi işte gereğini biz yapıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz." dedi.

Özgür Suriye Ordusu nedir? | ÖSO ne demek? ile ilgili etiketler ÖSO Özgür Suriye Ordusu nedir ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.