Özgür Demirtaş'tan tehlike büyük uyarısı!

Prof. Dr. Özgür Demirtaş sosyal medya hesabından korona virüsü ile ilgili bir dizi paylaşımda bulundu. Salgın ortaya çıktığı günden beri çoğu zamanını korono virüsü hakkında yazılanları okuyarak geçirdiğini ifade eden Demirtaş, "Ülke olarak bu Corona Virüsü işini ne kadar ciddiye alıyoruz?" diye sorduktan sonra salgına ilişkin kritik bilgileri paylaşıyor ve ekliyor, "Ben oldukça endişeleniyorum" diye.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş bu kez sosyal medya hesabından dünyanın birinci gündem maddesi olan korona virüsüne ilişkin tespitlerde bulundu.

Virüsü Türkiye'nin ne kadar ciddiye aldığını sorgulayan ve bu konunun hamaset kaldırmayacak kadar ciddi olduğunun altını çizen Demirtaş, bu hastalığa ilişkin yazılanları okuduğunu belirtiyor ve "Umarım hasarsız atlatırız" temennisinde bulunuyor.

50 milyon kişinin öldüğü İspanyol gribine göre RO değeri daha yüksel olan korona virüsünden endişe duyduğunu ifade eden Demirtaş kritik gördüğü 3 soru yöneltiyor:

"Wuhan ilk virus tespitinden kaç gün sonra karantinaya alındı? O sırada kaç kişi şehir dışına ve oradan ülke dışına çıktı? Tespit edilen hasta ve Ölü sayısı doğru mu?"

Korono salgınının Sars'la kıyaslandığı yükseliş trendine ilişkin bir grafiği paylaşan Demirtaş, "Umalım ki SARS rakamları Çin tarafından düşük verildiği için böyle bir durum olsun." temennisinde bulunuyor ve "Aksi halde … Kendinize iyi bakın." sözleri ile başımızın o zaman belada olduğunu anlatıyor. 

İşte Özgür Demirtaş'ın yaptığı paylaşımın detayları:

1) Ülke olarak bu Corona Virüsü işini ne kadar ciddiye alıyoruz? Bu konu hamaset kaldırmayacak kadar ciddi. 3-4 gündür çoğu zamanımı bu konuyu okuyarak geçirdim. Umarım hasarsız atlatırız. Sizinle bir kaç grafik ve bilgi paylaşmak isterim.

2) Biliyorsunuz bu virüsler ile ilgili olarak R0 değeri gibi bir şeyden bahsediyorlar. Bu virüssün bulaşıcılık oranını ölçüyor. Corona için bu rakamın 1920’lerde 50 Milyon insanı öldüren İspanyol gribinin R0 değerinden yüksek olduğunu yazıyorlar.

3) Bu da doğal olarak insanları panikletiyor. İstatistik ve Ekonometriyi işi gereği iyi bilen biri olarak diyebilirim ki R0 değerinin TEK başına pek bir değeri yoktur. Önemli olan o R0’ın dağılımıdır. Ama sizi teknik ile sıkmayayım.

4) Peki bu demek midir ki bu Corona olayı tehlikeli değil? Hayır kesinlikle öyle demiyorum. Tam aksine ben oldukça endişeleniyorum. Sadece endişeleneceksek bile doğru ölçülere bakarak endişelenelim diyorum.

Özgür Demirtaş'tan tehlike büyük uyarısı!

5) Benim bu virus konusunda en başından beri çok endişeli olmamın nedenleri var. Birincisi ÇİN bu konularda sabıkalı. SARS salgınında dünya’ya bilgiyi olması gerekenden geç verdiler. O yüzden aklımda sorular var.

6) Wuhan ilk virus tespitinden kaç gün sonra karantinaya alındı? O sırada kaç kişi şehir dışına ve oradan ülke dışına çıktı? Tespit edilen hasta ve Ölü sayısı doğru mu? Unutmayın: ÇİN için devletin itibarı, insanının yaşamından önemli!

7) Şimdi size bir grafik göstereceğim. Bu gördüğünüz Turuncu cizgi ÇİN’deki hasta sayısı. Aşağıdaki Sarı çizgi ise diğer bölgeler. Daha Sarı çizgi başını kaldırmadı bile. 20-30 gün sonra sarı çizgi başını kaldırıdığında ne olacak?

Özgür Demirtaş'tan tehlike büyük uyarısı! - Resim : 2

8) Şimdi de bu grafiğe bakın. Mavi çizgi SARS çıktığındaki gün gün hasta sayısı. Kırmızı çizgi ise aynı günlerdeki CORONA hastası sayısı. Umalım ki SARS rakamları Çin tarafından düşük verildiği için böyle bir durum olsun.

9) Aksi halde … Kendinize iyi bakın.

Özgür Demirtaş'tan tehlike büyük uyarısı! - Resim : 3

Özgür Demirtaş'tan tehlike büyük uyarısı! ile ilgili etiketler Türkiye Çin Korona Wuhan salgın özgür demirtaş korona virüsü SARS
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.