ORCID numarası nasıl alınır?

Bilim insanlarının makale, tebliğ veya kitap gibi bilimsel çalışmalarını yayınlarken, isim benzerliği gibi sorunların önüne geçilmesi amacıyla "araçtırmacı kimlik numarası" olarak da bilinen ORCID numarası kullanmaları zorunludur. Bu çerçevede, ORCID numarasının nasıl alınabileceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, ORCID numarası nasıl alınır? Ayrıntılar haberimizde... 

ORCI numarası (ID) YÖK, TÜBİTAK ve ULAKBİM işbirliğiyle kullanılması kararlaştırılan, eğitmen, araştırmacı ve bilim insanlarına kimlik karışıklığı yaşamadan çalışma yapma imkanı sunan bir numaradır. Bu çerçevede araştırmacılar ORCID numarasının nasıl alınabileceğini büyük bir merakla araştırıyor. Peki, ORCID numarası nasıl alınır? Detaylar haberimizde... 

ORCID numarası nasıl alınır?

ORCID NUMARASI NEDİR?

ORCID, bilim insanları ve akademik otoriteleri benzersiz olarak tanımlamak için kullanılan tescilsiz alfanümerik koddur.

ORCID NASIL ALINIR?

Orcid, Open Researcher and Contributor ID olarak bilinen bir numaradır ve araştırmacıların çalışmalarını global ölçekte paylaşmalarını sağlar. Bilim insanları ve araştırmacıların bu kadar geniş bir altyapıyla paylaşım yapmaları için belirli bir kimlik sisteminin oluşturulması ve yapılan çalışmaların karıştırılmaması gerekir. Orcid sistemi araştırmacılara özel kmlik numaraları sağlar ve yapılan çalışmaların şeffaf ve güvenli şekilde paylaşımını mümkün hale getirir.

Orcid sistemi ücretsiz olarak kayıt alınan bir altyapıya sahiptir. Kullanıcılar Orcid sitesi üzerinden ad, soyad, mail gibi bilgilerini girerek yeni kayıt oluşturabilirler. Belirlenen şifreyle sisteme kayıt olduktan sonra kullanıcılar kendilerine özel "araştırmacı tahsis numarası" alırlar ve çalışmalarını bu numara üzerinden paylaşabilirler.

ORCID NUMARASI ALMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ORCID numarası nasıl alınır? ile ilgili etiketler Akademisyen araştırma
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.