Ölümler aşı ile mi bağlantılı?

Bazı ülkelerde koronavirüs aşısı yaptıran yaşlıları hayatını kaybetmesi ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi yetkilisinden açıklama geldi. Ölümlerin aşıyla bir bağlantısı olduğuna dair bilimsel bir kanıtın olmadığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Bahadır Sucaklı, aşı ile ilişkilendirilmiş bir ölümün DSÖ'ye bildirileceğini ifade etti.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 'aşı yaptıran yaşlılar ölüyor' haberleri büyük endişeye yol açtı. Norveç'te aşı yaptıran 33 kişi, Almanya'da da 10 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından yeni bir tartışma başladı.

Tüm dünyanın umudu olan koronavirüs aşısının insanları ölüme götürecek yan etkilerinin olup olmadığı merak konusu oldu.

DSÖ'NÜN TÜRK YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Türkiye Ofisi'nde Halk Sağlığı Uzmanı olan Dr. Bahadır Sucaklı'dan geldi.

 Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede en önemli silahın aşı olduğuna vurgu yapan Dr. Sucaklı, aşının bağışıklık oluşturup ağır klinik tabloyu önlediğinin altını çizdi.

KORONAVİRÜS AŞISI OLAN YAŞLILAR NEDEN ÖLÜYOR?

Dünya genelinde uygulanan taşı programlarında istenmeyen etkilerin takip edildiğini ifade eden Dr. Sucaklı, koronavirüs aşısı olan yaşlıların hayatını kaybettiği haberlerini değerlendirdi.

Aşı olan milyonlarca kişi içinde hasta olanlar, başka hastalıkları geçirenler, kaza geçirenler ve hayatını kaybedenlerin olacağına dikkat çeken Dr. Sucaklı, önemli olanın bütün bunların aşı sonrasında tespit edilmesi ve aşı ile ilişkisinin uzman hekimler tarafından tespit edilmesi olduğunu söyledi.

Ölümler aşı ile mi bağlantılı?

ÖLÜMLERİN AŞIYLA İLGİLİ OLDUĞUNA DAİR BİR KANIT YOK

Şu ana kadar meydana gelen ölümlerin aşı ile bağlantılı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını, bu ölümlerin tesadüfi olarak değerlendirilebileceğini belirten Dr. Sucaklı, "Ancak zaman içerisinde kanıtlar artar, eğer aşıyla ilişkilendirilen bir ölüm olayı tespit edilirse, buna bağlı olarak aşılama stratejileri değişiklikler gösterebilir. Hâlihazırda mevcut aşı uygulamaları içerisinde aşıyla ilişkilendirilmiş olan herhangi bir ölüm DSÖ'ye bildirilmedi." diye konuştu.

DHA

Ölümler aşı ile mi bağlantılı? ile ilgili etiketler ölüm Norveç DSÖ Türk aşı