O iddia sonrasında konut satışları çakıldı! O ilde sadece 23 konut satıldı: Konut kredisine yasal sınır getirildi mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde Mart 2023 konut satış istatistiklerini açıkladı ve veriler konut satışlarında, özellikle de ipotekli satışlarda önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde Mart 2023 konut satış istatistiklerini açıkladı ve veriler konut satışlarında, özellikle de ipotekli satışlarda önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Rapor, mart ayında konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4'lük bir düşüş yaşandığını ve sadece 105.476 konutun satıldığını gösterdi. Satışlardaki bu düşüş Türkiye'deki emlak sektörü için endişe kaynağı olmakla birlikte ipotekli satışlardaki düşüş daha da dikkat çekici.

KONUT SATIŞLARINDA İSTANBUL LİDERLİĞİ KAPTI

Mart ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 oranında keskin bir düşüş gösterdi. Bu düşüş, konut kredilerine 250 bin TL sınırı getirildiği söylentilerinin ardından geldi. Verilere göre Mart 2023'te sadece 25.262 ipotekli satış gerçekleşirken, Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 13,9'luk bir düşüş yaşandı. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı mart ayında yüzde 24,0 olarak gerçekleşti.

Konut satışlarındaki genel düşüşe rağmen İstanbul, mart ayında satılan 18.166 konut ve yüzde 17,2'lik pay ile konut satışlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Ankara 12.023 konut satışı ile ikinci sırada yer alırken, Antalya 6.120 konut satışı ile onu takip etti. Ancak bazı illerde çok düşük satışlar kaydedildi. Örneğin Ardahan'da sadece 23, Hakkari'de 54 ve Bayburt'ta 69 konut satıldı.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

O iddia sonrasında konut satışları çakıldı! O ilde sadece 23 konut satıldı: Konut kredisine yasal sınır getirildi mi?

İpotekli satışlardaki düşüşün yanı sıra ikinci el konut satışlarında da mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,3'lük bir düşüş yaşandı. Mart ayında toplamda sadece 72.577 ikinci el konut satıldı ve bu rakam toplam konut satışlarının yüzde 68,8'ine denk geliyor. Ocak-Mart döneminde ise ikinci el konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 oranında azalarak sadece 199.308 adet ikinci el konut satıldı.

Rapor, mart ayında yabancılara yapılan konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,7'lik bir düşüş yaşandığını ve sadece 3.415 konut satıldığını ortaya koydu. Yabancılara en fazla konut satışı 1.324 konut ile Antalya'da gerçekleşirken, Antalya'yı 1.090 konut satışı ile İstanbul ve 240 konut satışı ile Mersin izledi.

O iddia sonrasında konut satışları çakıldı! O ilde sadece 23 konut satıldı: Konut kredisine yasal sınır getirildi mi? ile ilgili etiketler konut