Müslümanların ilk kıblesi neden Kudüs? Kıble neden Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye döndü?

Son günlerde İsrail devletinin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddet ve kutsal mekan Mescid-i Aksa'nın ateşe verilmesi sonrası araştırmalar da sürüyor. Müslümanların ilk kıblesi neden Kudüs sorusuna yanıt arayan vatandaşlar aynı zamanda kıble neden Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye döndü merak ediyor.

Müslümanların ilk kıblesi neden Kudüs, Kıble neden Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye döndü sorularının yanıtı haberimizde. İsrail devletinin Kudüs'te yaptığı zulüm ve Mescid-i Aksa'nın ateşe verilmesi sonrası Türkiye'de ve dünyada tepkiler sürüyor.

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ NEDEN KUDÜS?

Hz. Peygamber, Medine'ye hicret edince on altı ay Kudüs'e doğru namaz kıldı. Fakat Kâbe'nin kıble olmasını çok arzu ediyordu. Ve namaz kılarken, dualarla beklediği vahiy geldi... "Artık yüzünü Mescid-i Haram'a (Kâbe'ye) doğru çevir."

Asr-ı Saadet döneminde Müslümanların ilk kıblesi, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa idi. Ancak Müslümanların namazda Kudüs'e doğru yönelmeleri Yahudilerin ileri geri konuşmalarına sebep oluyordu. "Mademki Müslümanlar namaz kılarken bizim kıblemize dönüyorlar, demek ki kıblemiz haktır, kıblemiz hak olunca dinimiz de haktır. Öyleyse bizim dinimize neden dönmüyorlar?" diye dedikodu çıkarıyorlardı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu konuşmaları duyup üzülüyor ve Kabe'ye doğru dönülmesini arzu ediyordu. İbn Sa'd bu hususta İbn Abbas'tan gelen şöyle bir rivayeti nakleder:

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa

"Hz. Peygamber, Medine'ye hicret edince on altı ay Kudüs'e doğru namaz kıldı. Fakat Kâbe'nin kıble olmasını çok arzu ediyordu. Cebrail (a.s.)'e şöyle dedi: "Ya Cebrail, istiyor ve arzu ediyorum ki Allah benim yüzümü Yahudilerin kıblesinden çevirsin." Hz. Peygamber'in bu arzusuna Cebrail (a.s.) şöyle cevap verdi: "Ben sadece bir kulum. Sen Rabbine dua et ve ondan iste." Rasûlullah (s.a.v.) da yine Kudüs'e doğru namaza durdu ve başını semaya kaldırdı. Namazı henüz bitirmemişti ki şu ayet-i kerime nazil oldu: "(Ey Rasulüm, vahyin gelmesi için) yüzünün göğe doğru aranıp durduğunu görüyoruz. Bunun için seni razı olacağın bir kıbleye çevireceğiz. Artık yüzünü Mescid- i Haram'a (Kâbe'ye) doğru çevir. Ne şekilde olursanız olun, yine yüzlerinizi Kâbe tarafına döndürünüz." (Bakara, 144) Bu ayet gelir gelmez Peygamberimiz namazın içinde olduğu halde yüzünü Kâbe'ye doğru çevirdi.

Müslümanların ilk kıblesi neden Kudüs? Kıble neden Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye döndü? ile ilgili etiketler Kudüs müslümanların ilk kıblesi neden kudüs mescid-i aksa neden ilk kıble
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.