Musk'un sahibi olduğu Tesla Motors nedir?

Tesla'nın kurucusu Musk, geçtiğimiz günlerde Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile birlikte Kaliforniya'da Tesla Model S'te bir test sürüşü yapmıştı. Son yüzyılın en büyük mucit ve girişimcileri arasında gösterilen Musk, bir yandan benzin bağımlılığını sona erdirmeyi hedeflerken diğer yandan da Mars'a insan taşıyacak uzay kapsülleri projesi üzerinde çalışıyor. Peki, Tesla nedir? Detaylar haberimizde...

Uydu ve uzay sektörünün önemli gelişmelerinin değerlendirildiği uydu konferansı, sergi ve ödülleri kapsayan Global SatShow kapsamında Türkiye'ye gelen Elon Musk, oldukça merak edilen isimler arasında yer alıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Space X şirketinin kurucusu Elon Musk'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek. Tesla Motors'un kurucusu olan Musk ile görüşmenin nasıl geçeceği merak konusu. Peki, Tesla Motors nedir? Detaylar haberimizde...

teslaaaaaa

TESLA NEDİR?

Tesla Motors, Inc., elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan bir Amerikan şirketidir. TSLA sembolü ile NASDAQ borsasında işlem gören halka açık şirkettir. Tarihinde ilk defa 2013 birinci çeyreğinde hissedarlarına kar payı dağıtmıştır.

Tesla tamamen elektrikli ilk spor otomobil üretimi, Tesla Roadster, ile dikkatleri çekmiştir. Şirketin ikinci aracı Model S'dir, (tam elektrikli lüks sedan otomobil), ve bu aracı iki yeni araç Model X ve Model 3 modelleri izleyecektir. Mart 2015 itibarıyla, Tesla Motors 2008 yılından bu yana yaklaşık 70.000 elektrikli araba teslim etmiştir.

Tesla aynı zamanda elektrikli motor parçalarını, lityum-iyon pil paketleri dahil olmak üzere Daimler ve Toyota otomotiv üreticilerine pazarlar. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla Motors'u ortalama tüketiciye uygun fiyatlarla elektrikli arabalar sunmayı hedefleyen bağımsız bir otomobil üreticisi olarak öngördüğünü açıkladı. Ortalama tüketici için çıkaracağı Tesla Model 3 fiyatının devlet teşvikleri haricinde 35.000 USD$'dan, teslimatların ise 2017 sonunda başlaması bekleniyor. Ayrıca Tesla 2015 yılında, PowerWall adında, ev kullanımı için bir batarya ürünü çıkardığını açıkladı.

GENEL BAKIŞ

Tesla Motors, yüksek performanslı elektrikli araçlar üretmeyi hedefleyen, silikon vadisi merkezli bir otomotiv firmasıdır. Firma 2003 yılında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu küçük bir ekiple San Carlos'da faaliyetlerine başladı. Takip eden yıllar içinde ekip, bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle genişledi.2014 yılında almış olduğu patentleri serbest kullanıma açarak elektrik motorlarının gelişimine katkı sağlamış ve sağlamaya devam edecektir.

Screen-Shot-2015-11-09-at-23.11.11

YERLİ ARACIN TESLA'YI SOLLAYAN ÖZELLİĞİ

Türkiye'nin üreteceği yerli otomobilin, Elon Musk'ın Tesla'sından daha çılgın bir özelliği var. Şöyle ki Tesla, aracın elektrik dolumunun yapılması için hemen her yere birer enerji istasyonu kurdurma, alternatif dolum merkezleri ya da evlerin çatılarına kadar elektrik üretim alanları oluşturma çabasında. Ancak tüm bunların dışında, Türkiye'nin yerli aracı, sektöre başka bir boyut kazandırıyor. Buna göre Türkiye'nin otomobili, istasyonu bizzat aracın içine koyuyor.

YERLİ OTOMOBİLİMİZLE GİTTİKÇE MENZİL ARTIYOR

Üreteceğimiz yerli araç, yol gittikçe elektrik üretimi yapacak ve böylelikle mevcut menzil giderek artacak.

Geçen yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Fikri Işık, yerli otomobilin bu özelliğini şu sözlerle açıklamıştı:

ŞARJ İSTASYONU ARACIN İÇİNDE

"Yerli otomobildeki pek çok özellik Tesla'da yok. Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Onların yolda tehlikesi var bizim yok. Üçüncü şahısların müdahalesine kapalı bir sistemimiz var. Bizim savunma sanayinden elde ettiğimiz deneyimler bu yüzden önemli. Bizim yazılımlarımız, dışarıdan müdahaleye karşı korumalı olacak. Bu nedenle bizim araçlarımız, Tesla’dan bile daha güvenli olacak. Bu yüzden bile, işbirliği teklifleri gelebilir."

3upamf_1

ELON MUSK KİMDİR?

Elon Musk, 28 Haziran 1971 tarihinde Güney Afrika'nın başkenti Pretoria şehrinde dünyaya geldi. Küçük yaşlardayken kendi kendine öğrendiği programlama dilleriyle yazılım programlamaya başladı. Erken yaşlarda başladığı yazılım sektöründeki ilk parasını 12 yaşındayken yazdığı Blastar adlı uzay oyununu 500 dolara satarak kazandı.

Daha sonrasında 1992 yılında Queen's University'de iki yıl boyunca eğitim gördükten sonra işletme ve fizik okumak için Kanada'dan ayrıldı ve University of Pennsylvania'da eğitime başladı. Ekonomi alanında lisans diplomasını alan Elon Musk, School of Arts and Sciences’dan da Fizik alanında yan dal diploması aldı. Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya'nın Silikon Vadisi bölümüne taşındı, ancak bölümünü tamamlayamadı ve doktora yapamadı.

Bryanston High School'da 8 ve 9. sınıf eğitimini tamamladıktan sonra Pretoria High School'da eğitimine devam etti ve buradan mezun oldu. 17 yaşındayken Güney Amerika'dan askerlik yapmamak için ayrılan Elon Musk, askerlik konusunda şu sözleri söyledi: "Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi."

Musk'un sahibi olduğu Tesla Motors nedir? ile ilgili etiketler elon musk tesla motors nedir space x
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.