Mike Pompeo kimdir?

Mike Pompeo kimdir? Kaç yaşında? ABD Dışişleri Bakanı mı olacak? ABD Başkanı Trump'un Dışişleri Bakanı Tillerson yerine CIA Direktörü Pompeo'yu atayacağı duyuruldu. Daha sonra ABD Başkanı Donald Trump da, Twitter hesabında haberi doğruladı: "CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Fantastik bir iş çıkaracak! Rex Tillerson'a hizmetleri için teşekkürler! Gina Haspel yeni CIA Direktörü olacak, bu konuma seçilmiş ilk kadın olacak. Hepsine tebrikler!" Peki, Mike Pompeo kimdir? Kaç yaşında? ABD Dışişleri Bakanı mı olacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Vatandaşlarımızın merak ettiği Mike Pompeo kimdir? Amerika'nın en saygın gazetelerinden The Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'un Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevinden alacağını duyurdu. ABD Başkanı Trump'un Dışişleri Bakanı Tillerson yerine CIA Direktörü Pompeo'yu atayacağı duyuruldu. Peki, Mike Pompeo kimdir? Kaç yaşında? ABD Dışişleri Bakanı mı olacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Mike_Pompeo_kimdir_Kac_yasnda_ABD_Dsisleri_Bakan_m_olacaksfaf

MİKE POMPEO KİMDİR?

23 Ocak'ta CIA Direktörlüğü koltuğuna oturan Mike Pompeo, eski bir asker aynı zamanda bir hukukçu.
Berlin Duvarı'nın yıkılması öncesi uzun yıllar Almanya'da görev yaptı. Birinci Körfez Savaşı'nda da aktif görev aldı.

Pompeo, daha sonra bir savunma sanayi şirketinde CEO olarak çalışmaya başladı.

2010'daki seçimlerde Kansas'tan Cumhuriyetçi Parti'den aday olarak ABD Kongresi'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi'ne girdi.

Ardından Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak kongre üyeliğine kadar ilerledi.

İstihbarat örgütlerini denetleyen CIA Alt Komitesi'nde de yer aldı.

2012'de ABD'li diplomatlara yapılan saldırıyı araştırdı.

Pompeo, 48 sayfalık ayrı bir rapor hazırlayarak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un hatalı olduğunu bildirdi.

Görev süresi boyunca başkanlık yapan Obama'yı da özellikle güvenlik politikaları sebebiyle çoğunlukla eleştiren Pompeo, ulusal güvenlik dairesi olan NSA'nın dinleme programlarını destekledi.

ABD Başkanı olacağı kesinleşen Donald Trump CIA Direktörü olarak Pompeo'yu adayı gösterdi.
23 Ocak'ta ise Pompeo'nun adaylığı onaylandı.

asdaMike_Pompeo_kimdir_Kac_yasnda_ABD_Dsisleri_Bakan_m_olacak

REX TİLLERSON KİMDİR?

Rex Tillerson‬, 23 Mart 1952 tarihinde Texas, ABD'de dünyaya geldi.

Kolej mezuniyetinin ardından Texas Üniversite’si İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

İş hayatına, okuduğu bölümle ilgili bir işle başladı. Bir süre inşaat mühendisi olarak çalıştıktan sonra 1975 senesinde Exxon (çok uluslu Amerikan petrol ve doğal gaz şirketi) bünyesine dahil oldu ve 1989 senesinde de Exxon ABD merkezi üretim bölümünün genel müdürü oldu.

İlerleyen dönemlerde şirketteki konumunu da yükseltmeye başlayan Tillerson, 1995 senesinde Exxon Yemen ve Esson Exploration and Production Khorat Şirketlerinde başkan oldu.

Performansı ve enerjisiyle sevilen Tillerson, 2006 senesinde ise dünyanın 6. büyük gelirine sahip olan ve yıllardır bünyesinde çalıştığı Exxon’da yönetim ve icra kurulu başkanlığına seçildi.

Rex Tillerson, uzun süredir Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE) üyesidir.

Tillerson, iş ilişkileri kapsamında yurt dışında fazla aktif olması ve yurt dışında tanınması gibi sebeplerden dolayı 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerini kazanarak 45. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilen Donald Trump tarafından 13 Aralık 2016 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı adayı olarak gösterildi.

1 Şubat 2017 tarihinde ABD Kongresi'ndeki onay süreci tamamlandı ve ABD Dışişleri Bakanlığı görevine başladı.

tyeasdaMike_Pompeo_kimdir_Kac_yasnda_ABD_Dsisleri_Bakan_m_olacak

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Amerika Birleşik Devletleri (kısaca ABD) (İngilizce: United States of America (USA), ayrıca Birleşik Devletler olarak da bilinir), elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan kıtasal ABD ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı veya Amerikan denir.

Kuzeyinde Kanada, güneyinde ise Meksika ile sınırı bulunur. Alaska bölgesi, kıtanın kuzeybatısında bulunarak doğusunda Kanada ve batısında Bering Boğazı'nın öbür tarafında bulunan Rusya'nın arasında bulunmaktadır. Hawaii eyaleti, Büyük Okyanus'un ortasında bulunan bir takımadadır. Ayrıca Karayipler ve Büyük Okyanus'ta bulunan denizaşırı topraklara sahiptir. Resmî kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776'dır.

Doğuda Atlas Okyanusu'ndan, batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska ve Hawaii'yi de içine alan Amerika Birleşik Devletleri'nin 9 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü vardır. Hawaii ise, Büyük Okyanus'ta olup, kıta üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri'nden 3.200 kilometre uzaklıktadır. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülkenin güney tarafında bulunan Teksas bu bakımdan ikinci sırada gelmektedir. Amerika ülkesi, Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 49. sırada yer almaktadır.

İKLİM

Amerika Birleşik Devletleri'nin iklimi sürekli değişkenlik gösterir. Doğu ve batı kıyılarındaki sıradağlar, okyanusların iç kısımların iklimine tesir etmesini önlediğinden, bu kıyı şeritleri hariç bütün ülkede karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeyinde ise Kanada'dakine benzer çam ormanları görülebilir.

Orta kısımlar çok yüksek olduğundan, mevsimler arasında pek fazla sıcaklık farkı yoktur. Yaz mevsiminde orta bölgelere alçak basınç hakim olmasına rağmen, okyanustan gelen nemli hava Apalaş Dağları tarafından engellenmediği için orta bölgeler yaz mevsiminde bol yağış alır. Batı taraflarında ise yağış daha azdır.

Atlas Okyanusu'na kıyısı olan şeridin güney kısmı nispeten yağışlı ve ılıman olmasına rağmen, kuzeyi daha serin olup kışları şiddetli geçer.

Meksika Körfezi'ne bakan güney kısım açık ve düz olduğundan bu kısımlarda tropikal iklim hakimdir. Burada yazlar sıcak, kışlar ise ılımandır. Her mevsimde bol yağış görülür. Alaska kıyı şeridi, denizden etkilenen bir iklime sahip olmasına rağmen, iç kısımlarında çok şiddetli soğuklar görülür.

YÖNETİM BİÇİMİ

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten meydana gelen bir federal birliktir. Ulusal hükûmetin merkezi, District of Columbia'dır. Anayasa, ulusal hükümetin bünyesinin ana hatlarını tespit eder. Yetkileri ile faaliyetlerini belirtir. Kendine has anayasa ve yetkilere sahip olan her eyalet de öteki işlerden sorumludur. Her eyalet; yönetim bakımından şehir, kasaba, nahiye ve köylere ayrılmıştır. Her eyaletin seçimle gelmiş kendi valileri vardır.

Mike Pompeo kimdir? ile ilgili etiketler Mike Pompeo Dışişleri Bakanı kimdir kaç yaşında
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.