Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Kurdaki artış eğilimi ve enflasyonla mücadele yeni bir faiz artışı olur mu sorularını akla getirdi. Kredi notunun artması ve devamında artacağı yönündeki işaretler piyasaların mevcut kararlılığın devam edeceği yönündeki düşüncelerini güçlendirdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türk mali piyasaları dün haftanın ilk işlem gününe Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in not artırım kararının olumlu havası ile başladı.

Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Sabah saatlerinde hisse senetleri olumlu bir performans kaydederek günü karşılasalar da, özellikle hem ana endeks hem de bankacılık endeksinin geçen haftanın son iki iş gününde kaydettiği sert yükseliş ardından beklenti alınır gerçekleşme satılır ilkesi günün ilerleyen saatlerinde etkili oldu. 

BİST100 endeksi günü %0,3 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi ise sadece %0,3 yükselebildi. Her ne kadar Perşembe ve Cuma günlerine ait yükseliş dünkü performansı gölgelese de, TCMB, rezervlerinde görülen erimenin ardından proaktif davranarak miktarsal sıkılaştırma yönünde adımlar atmasının kredi faizleri üzerinde baskı kurması da hisse senetlerinin baskı altında kalmasına neden oldu. Kıbrıs İktisat Bankası yorumuna göre,
döviz piyasasında dün bir nebze de olsun tansiyon azaldı. Bankalararası piyasada (interbank) USDTRY kuru güne başladığı 32,00 seviyesinde neredeyse tüm gün 'çakılı defans' oynarken, Kapalıçarşı'da ise kurun 33 seviyesinin üzerine yükseldi. Bankanın yorumunda şöyle denildi:

“Yabancının Türkiye'nin 5 yıl vadeli risklerini ölçtüğü CDS primi 320 baz puan seviyesinde yatay kalırken, Türkiye'nin gösterge niteliğinde 2047 vadeli dolar cinsi eurobondunun da fiyatının beklediğimiz ölçüde alımlara sahne olmadığını gördük. 

TCMB rezervlerinde erimenin ivme kazanmasının ardından geçen hafta Türk Lirası üzerinde oluşan değer kaybı sonrasında TCMB'nin direkt faiz artırmasa da, faiz artırım etkisi yapacak düzeyde atmış olduğu miktarsal sıkılaştırma adımlarının piyasa faizlerini yukarıya ittiğini yukarıdaki paragrafta da belirtmiştim. Dün Deutschebank, yaşanan gelişmeler ardından TCMB'nin Mart ayından 500 baz puan faiz artırımına soyunacağı yönünde tahminde bulundu.”

FAİZLER ARTACAK GİBİ DURUYOR

Banka yorumu şöyle devam etti: “Hatırlanacağı üzere, dünyanın en büyük bankası konumunda JP Morgan, Şubat ayı enflasyonunun beklentileri aşması sonrası TCMB'nin önümüzdeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi 500 baz puan artışla 50%’ye çıkaracağı yönünde görüş belirtmişti. Biz henüz bu kampta yer almasak da, TCMB'nin piyasa faizlerini yukarıya itecek önlemleri almaya devam edeceğini düşünüyoruz. Kısa vadede olmasa da, TCMB'nin duruşunu korumaya devam etmesi durumunda, döviz piyasasının dengeye geleceğini, atılan adımların ise dezenflasyon sürecine destek olacağını düşünüyoruz. Elbette bunun da bir faturasının olacağını ve ekonominin yılın ikinci çeyreğinde ciddi mânâda soğuyacağının altını kalınca çizmek gerekiyor.”

Merkez Bankası faiz artıracak mı? ile ilgili etiketler ekonomi TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.