Mantarlarla kendini onarabilen vegan deri!

Materyal teknolojisinde kullanılmaya başlanan mantarlar, yeniden büyüyebilir ve bir gün alternatif deriden yapılan ürünlerdeki yırtıkları onarabilecek.

Çok uçuk bir durum gibi gözükse de yırtık bir deri ceketin yenisini satın almak yerine kendi kendini tamir edebildiğini hayal edin. Advanced Functional Materials dergisinde yayınlanan bir habere göre, eğer ceket mantardan yapılmışsa bu hayal bir gün gerçek olabilir...

Araştırma ekibi, mantarların miselyum adı verilen iplik benzeri yapılarından kendi kendini iyileştiren bir deri geliştirdi ve malzemenin kendini düzeltmesine izin vermek için geçmişteki özelliklerini aktif hale getirdi.

Miselyum deriler zaten gelişmekte olan bir materyallerdir, ancak mantar oluşumunu engelleyecek şekilde üretilirler. Araştırmanın önde gelen bilim insanı Elise Elsacker ve ekibi, eğer üretim koşulları değiştirilirse miselyumun hasar gördüğünde yeniden büyüme yeteneğini koruyabileceğini düşündüler.

Mantarlarla kendini onarabilen vegan deri!

Bir biyomühendis olan Elsacker ve meslektaşları ilk önce proteinler, karbonhidratlar ve diğer besinler açısından zengin bir miselyum yetiştirdiler. Bilim insanlarının ince, biraz kırılgan bir deri malzeme yapmak için kazıdığı, temizlediği ve kurutduğu sıvının yüzeyinde oluşan bir deri oluşturmak için  hafif sıcaklıklar ve kimyasallar kullandılar.

Deride delikler açtıktan sonra araştırmacılar, klamidosporları canlandırmak için bölgeyi büyütmek için kullanılan et suyuyla ıslattı. Miselyum sonunda delikler üzerinde yeniden büyüdü. İyileştikten sonra, delinmiş alanlar hasar görmemiş alanlar kadar güçlüydü, ancak onarımlar deri üzerinden belirli oluyordu.

Materyal daha kullanıma sunulmadan önce ekibin deriyi güçlendirmesi ve klamidosporların büyümesini nasıl kontrol edeceğini belirlemesi gerekecek. Aksi takdirde, yağmurda mantarlarla üretilen bir deriyle dışarı çıkma durumunda mantarla kaplanabilir...

Mantarlarla kendini onarabilen vegan deri! ile ilgili etiketler Deri
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.