Kediniz karanlıkta parlarsa şaşırmayın! Şaşırtıcı araştırma yayınlandı

Veteriner araştırmacılar, yeni yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Buna göre kedilerin karanlıkta 'parladığı' keşfedildi.

Veteriner araştırmacılar , Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre kedilerin karanlıkta "parladığını" keşfetti.

Gece kulübüne gidenler beyaz gömleklerinin, ağartılmış dişlerinin veya dans pistinin karanlığında parıldayan neon tiki içeceklerinin tuhaf görüntüsüne aşina olacaklardır. Görünüşe göre kediler de geceleri parlıyor ve kulüp ışıklarına gerek yok.

Avustralya'daki bilim insanları, UV ışığı açıkken karanlıkta kaç tanesinin parladığını görmek için bir müzedeki memeli koleksiyonunu analiz etti. Ayrıca, bunun gerçekten floresans olup olmadığını ve farklı bir fenomen olup olmadığını görmek için parıltıyı da test ettiler.

Not: Floresans, soğuk cisimlerde moleküler fotonun yutulmasının daha uzun bir dalga boyunda diğer bir fotonun yayılmasını tetiklemesiyle gerçekleşen ışık verme olayıdır.

Batı Avustralya Müzesi'nde paleontolog ve ornitoloji küratörü olan baş yazar Kenny Travouillon, dondurulmuş ve korunmuş memeli örneklerini test etti. Bulgular daha sonra bir dizi UV ışığı altında analiz edilmek üzere Perth'teki Curtin Üniversitesi'ne gönderildi.

Kediniz karanlıkta parlarsa şaşırmayın! Şaşırtıcı araştırma yayınlandı

SADECE KEDİLER DE DEĞİL

Evcil kedi türleri (Felis catus) dahil olmak üzere 125 türün karanlıkta UV ışığı altında parıldamasına olanak tanıyan floresan özelliklere sahip olduğunu buldular.

Bilim adamları, "Tüm memeli ailelerinin yarısından ve memeli filogenisindeki hemen hemen tüm sınıfları temsil eden 125 memeli türü için bu floresan özelliğini rapor ediyoruz" diye yazdı.

UV ışıkları altında aydınlandığı tespit edilen diğer memeliler arasında yarasalar, ornitorenkler, koalalar, kutup ayıları, zebralar, yunuslar ve insanlar yer alıyor.

Araştırmacılar, "Veri setimizde eksik olan tek büyük memeli sınıfı lemurlardır... [ve] bu sınıfın aynı zamanda floresan özellikli türleri de içereceğini tahmin ediyoruz" diye ekledi.

Floresansın çeşitli biçimleri olsa da, hepsi ışığın emilmesini ve düşük seviyeli bir emisyonu içerir, bu da genellikle bir parıltıyla sonuçlanır.

Fotoğraflar, 54'ü gece ve 71'i gündüz olmak üzere 125 türün bir tür UV ışığı altında parladığını ve en çok floresan veren hayvanların genellikle beyaz veya soluk sarı renkte olduğunu gösterdi.

Kediniz karanlıkta parlarsa şaşırmayın! Şaşırtıcı araştırma yayınlandı ile ilgili etiketler kedi Veteriner
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.