Kuzey Kore krizinin ardında neler yatıyor?

SuperHaber yazarı Mete Yarar katıldığı televizyon programında Kuzey Kore krizini değerlendirdi.

Meselenin aslında Kuzey Kore olmadığının altını çizen Yarar, gerginliğin temelinde ABD-Çin mücadelesinin olduğunu ifade etti.

Mete Yarar şu şekilde konuştu...

ÇİN İSRAİL'İN POLİTİKASININ AYNISINI UYGULUYOR

''Kore'nin üzerinde hakkı olan ve bu ülkede bir şey değiştirecilecek ülke kim? Çin. Kore'yi ikiye bölen ülke de Çin. Dolayısı ile aslında biz Kore'yi değil Çin'i konuşuyoruz. Çin Kuzey Kore gerilimini arttırarak ne kazanabilir?

Bu bölgede bir nükleer savaş çıktığında Çin'in işine gelmez. Çünkü bir bölgede nükleer savaş çıktığında herhangi bir serpinti olduğunda Çin'in malları dünyada alıcı bulamaz. Çin bu bölgede bir savaş istemeyecektir ama Kuzey Kore üzerinden zorlayıcı bir süreç başlatabilir. Son dönemde Çin ile ABD arasında bir gerginlik söz konusu. İki ülkenin filoları karşı karşıya geldi. Çin'in ABD'nin en gelişmiş savaş gemilerini vurabilecek füzeleri yaptık açıklamalarını gördük. Ardı ardına uçak gemisi yapma projelerini sürdürüyor. Bunlara baktığımızda Çin aslında İsrail'in politikasının aynısını yapmaya başladı. Çin Kuzey Kore olayı dünyanın gündemine geldiğinden beri konuşulmuyor ve ilerlemesine devam ediyor.''

ABD AFGANİSTAN'A TALİBAN İLE SAVAŞMAYA GİTMEDİ

''Dünyada kolay kolay konvansiyonel bir savaş olmaz artık. Bakın şu anda savaşta olan ülke ve kaybedilen insan sayısı 2. Dünya Savaşı dönemini geçmiş durumda.

ABD Afganistan'a Taliban ile savaşmak için gitmedi. Çin ile savaşmak için gitti. Ama rakibin de senin stratejine göre kendi planını geliştiriyor. Ne ile geliyor? İpek Yolu Projesi ile geliyor. Bütün engellemelere rağmen geliyor ve Afrika'ya yerleşiyor. Ambargoya rağmen İran'dan petrol alarak çökmesini engelliyor. Dünyadaki bu savaşın fiili anlamda yaşandığı güç alanlarıyla ilgili yüzlerce örnek sayabilirim. Dünyadaki çatışma alanlarına baktığınız zaman aslında rekabet pasifik. Kuzey Kore hikayesi de işte buradan patlıyor.

Amerika artık bu kadar büyük bir askeri gücü fonlayamıyor.''

Kuzey Kore krizinin ardında neler yatıyor? ile ilgili etiketler Mete Yarar Çin ABD kore kriz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.