Korku tıkırtıları... Avrupalılar krizi Google’a soruyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Batı’daki yüzde 8 enflasyonla, Türkiye’deki yüzde 80 enflasyon aynı değil” açıklaması, zengin Avrupalıların Google aramalarında ispatlandı. Yıllarca dünyayı sömürerek zenginleşen Batı, denizin bittiği yere geldi. Enerji krizi, pandemi sonrası yaşanan hayat pahalılığı AB vatandaşlarına enflasyon korkusu yaşatmaya başladı. ‘Tereyağı neden pahalı’ tarzı Google aramaları Batı’da zirve yaptı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Nasıl tasarruf yapılacağını araştıran, güneş enerjisi üretmemin yollarını öğrenmek isteyen, enflasyon nedir diye merak eden milyonlarca AB’li Google’da klavye başına geçti.

Tüm dünya Covid-19 pandemisiyle ölüm korkusunu, hayat pahalılığını iliklerine kadar hissetti. Modern ve medeni olarak bilinen Batı ülkeleri birbirlerinden maske çaldı. Bir ülke başka bir haber yere giden maske kamyonlarına el koydu. Sınırların kalktığı AB’de pandemi nedeniyle Almanya, Fransa, Hollanda sınırlarını kapattı. Pandemi sorunu bitti denilirken Rusya-Ukrayna savaşı başladı ve Batı ekonomik krizin ne olduğunu, enerji sıkıntısını öğrendi. Ucuz doğalgaz kullanırken çevreciyiz diyerek kömür santrallerini kapatan, gelişmekte olan ülkelere de aynısını yapmaya zorlayan AB, Rusya gazı kesince yeniden termik santrallerde kömür yakmaya başladı. Çevreci AB vatandaşları Türkiye’den binlerce kömür sobası siparişi vermeye başladı. Bütün bu korkular ise ‘big data’nın mabedi Google’da açığa çıktı.

Google uzmanları dünyadan çok aranan kelimeler konusunda bir araştırma yaparak dünyada insanların eğilimlerini ve korkularının haritasını çıkardı.

İLGİNÇ VERİLER ORTAYA ÇIKTI

Araştırma sonuçlarında şu görüşlere yer verildi: İnsanlar kişisel bütçeleriyle başa çıkmaya çalışırken birçok kullanıcı finansla ilgili çeşitli konularda arama yapmak için Google'a başvuruyor.

Analiz ekibimiz, ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde herkesin aklından neler geçtiğini daha iyi anlamak için en son Google Trendlerini analiz etti.

DÜNYA "ENFLASYON NEDİR" DİYE SORUYOR

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yüksek artış gösteren milyonlarca arama terimini analiz ederek inceledik. İşte elde ettiğimiz üç sonuç:

1. Kullanıcılar finansla ilgili çok sayıda soru soruyor

"What is inflation" ("enflasyon nedir") bu yıl tüm dünyada arama ilgisi bakımından ciddi bir artışın görüldüğü ifadelerden biri.

Global ekonominin, hatta herkesin kişisel finans işlerinin durumu karmaşık bir konu. Kullanıcıların dünyada neler olup bittiğini anlamaya çalışırken çok sayıda soru sormaları son derece anlamlı.

Örneğin "pahalı" terimiyle ilişkili olarak "neden" terimine yönelik arama ilgisi yalnızca son 6 ayda tüm dünyada %20 artış gösterdi.1

"NEDEN HARDAL KITLIĞI VAR?"

Ayrıca 2022'de Birleşik Krallık'ta "why is butter so expensive" ("tereyağı neden bu kadar pahalı"), Fransa'da "pourquoi pénurie moutarde" ("neden hardal kıtlığı var") ve Almanya'da "warum steigen die preise" ("fiyatlar neden artıyor") gibi ifadelere yönelik arama ilgisinde artış görüldü.

Kullanıcılar enflasyonun kendilerini nasıl etkilediği ve kişisel finans durumları üzerindeki etkiyi nasıl minimuma indirebilecekleri konusunda da endişeler taşıyor. Tüm dünyada "what can I afford" ("param neye yetiyor"), Güney Afrika'da "when is fuel price going up" ("yakıta ne zaman zam gelecek"), Türkiye'de ise "kira artış oranı ne kadar" gibi sorular soruluyor.

2. Beklenmeyen bir birliktelik: Tasarruf etmek ve gezegeni korumak

En son Google Arama trendleri, bazı durumlarda enflasyon ile sürdürülebilirliğin birbiriyle yakın bir ilişki içinde olduğunu da gösteriyor. Tüketiciler maliyetleri azaltmanın yollarını ararken uygun fiyatlı alternatiflerin çoğu, beklenmedik bir şekilde çevre için daha iyi olmasıyla öne çıkıyor.

Buna örnek olarak "ikinci el" ve "kullanılmış" için yapılan aramalarda görülen artışı gösterebiliriz. Geçmişte ikinci el ürünler olumsuz bir anlam çağrıştırabiliyordu. Şimdiyse ikinci el satış uygulamalarında yaşanan patlama günümüz tüketicisinin alışveriş tercihleriyle ilgili bambaşka bir hikaye anlatıyor.

Bu yıl Türkiye'de ilgi bakımından artış gösteren "ikinci el" aramalarından bazıları şöyle:

Bu yıl Türkiye'de ilgi bakımından artış gösteren "ikinci el" aramalarının listesiyle birlikte bir arama çubuğunu gösteren animasyonlu bir gif: "ikinci el eşya", "ikinci el telefon satma", "ikinci el çamaşır makinesi", "ikinci el koltuk" ve "ikinci el ayak”

Son zamanlarda sürdürülebilir seçeneklerin daha ucuz seçeneklerle paralel hale geldiği diğer bir alan da "enerji". İnsanlar fiyatların artmasıyla birlikte tasarruf etmeye çalışıyor ve enerji kullanımını azaltmak, elbette çevre için de olumlu etkiler yaratıyor.

Bu eğilim Google Trendler’de 2022'de tüm dünyada "how to save energy" ("nasıl enerji tasarrufu sağlanır") için arama ilgisinin zirveye ulaşmasına bağlı olarak öne çıkıyor. Ayrıca şu ifadeler için de arama ilgisinde artış olduğunu belirledik: İspanya'da "hora más barata para poner la lavadora hoy" ("bugün çamaşır makinesini çalıştırmak için en ucuz saat"), Türkiye'de "elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız" ve Güney Afrika'da "does switching off the geyser save electricity" ("şofbeni kapatmak elektrik tasarrufu sağlar mı").

İSVEÇLİLER UCUZ KAHVE ARADI

3. Her şeye rağmen insanlar (küçük) lükslere sahip olmak istiyor

"Ucuz" aramalarına yönelik ilgi de 2022'de artış gösterdi. Örneğin Türkiye'de "en ucuz derin dondurucu", İsveç'te ise "billigt kaffe" ("ucuz kahve") aramalarında artış görüldü.

Ancak bu, tüketicilerin sadece düşük bütçeli alışveriş seçenekleri aradığı anlamına gelmiyor.
Küçük lüksler arayan kullanıcıların sayısında da yükseliş olduğunu belirledik. Arama ilgisi Almanya'da "luxus sonnenbrille" ("lüks güneş gözlüğü"), Birleşik Arap Emirlikleri'nde "luxury perfume" ("lüks parfüm"), Birleşik Krallıkta ise "luxury underwear" ("lüks iç çamaşırı") gibi ürünler için artış gösterdi.

Ayrıca kullanıcılar, kısa vadede her zaman ekonomik olmayan veya yardım almayı gerektirebilecek daha büyük satın alımlar için yeni şekillerde planlama yapıyor.
Örneğin İtalya'da "incentivi auto elettriche" ("elektrikli araç teşvikleri"), Fransa'da "subventions panneaux solaires" ("güneş paneli devlet destekleri") ve Hollanda'da "subsidie warmtepomp" ("ısı pompası devlet desteği") için arama ilgisinde artış gözlendi.

Bu veriler ekonomik belirsizliğin hakim olduğu bir dönemde bile kullanıcıların "cheap" ile "luxury" ("ucuz" ile "lüks") arasında doğru dengeyi bulmaya çalıştıklarını gösteriyor. Kullanıcılar daha pahalı satın alımlar için beklemeye ve bu gibi yatırımları daha sonra yapmaya hazırlar ancak bütçelerinde bu harcamaya yer bulmanın alternatif yollarını arıyorlar.

Korku tıkırtıları... Avrupalılar krizi Google’a soruyor ile ilgili etiketler Avrupa Google enflasyon arama
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.