ABD açık açık uyardı! Çin'e yaptırım tehdidi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin'in ABD seçimlerini etkilemeye yönelik girişimlerine dair kanıtlar olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Blinken, Çin'e Rusya'ya desteğini sürdürmesi halinde yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı  Anthony Blinken, Çin'e yaptığı üç günlük ziyaretin son gününde CNN'e değerlendirmelerde bulundu. Başkan Joe Biden'ın Kasım 2023'te San Francisco'daki zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ilettiği mesajı tekrarladığını belirten Blinken, "Genel olarak konuşursak, (seçimleri) etkileme ve tartışmalı bir şekilde müdahale etme girişimlerinin kanıtlarını gördük ve bunun mümkün olduğunca çabuk sona erdiğinden emin olmak istiyoruz." dedi.

ABD açık açık uyardı! Çin'e yaptırım tehdidi

"MESAJI TEKRAR ALMALARINI İSTEDİM"

Blinken, Çin'in seçimlere müdahalesinin kabul edilemez olduğunu ve bunu dikkatlice incelediklerini vurgulayarak, "Mesajı tekrar almalarını istedim." şeklinde konuştu. Çin ile işbirliği yapmak için çalıştıkları alanlara odaklandıklarını kaydeden Blinken, iki ülkenin farklılıkları konusunda da son derece açık sözlü davrandığını ve içinde bulunulan rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek için bunun çok önemli olduğunu dile getirdi.

ÇİN'İN RUSYA'YA DESTEĞİNİN SÜRMESİ HALİNDE YAPTIRIM UYGULANACAK

Blinken, hem Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye hem de Şi'ye Biden yönetiminin Rusya'nın savunma sanayisine Çin desteğiyle ilgili endişelerini ve bu desteğin devam etmesi halinde ABD'nin yaptırımlar uygulayacağı mesajını ilettiğini söyledi. Çinli muhataplarının Rusya'ya desteğin Ukrayna'daki savaşta rol oynadığını kabul etmediklerine dile getiren Blinken, Çin tarafının bu desteği Rusya ile ticaret olarak nitelendirdiği, Moskova'nın başarısının buna bağlı olmadığı şeklinde savunma yaptığını aktardı.

BLINKEN'DAN PROTESTO AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'deki üniversitelerde yayılan Filistin yanlısı gösteriler hakkında konuşurken de Amerikalıların protesto hakkı olduğunu söyledi. Blinken, gösterilerde antisemitizmin açıkça ifade edildiği durumlar olduğunu ancak protestoların kendi başlarına Yahudi karşıtı olmadığına dikkati çekerek, "Gördüğümüz şey aynı zamanda çatışma hakkında çok güçlü duygulara sahip olan, çok tutkulu hisseden insanlar, gençler, toplumun farklı kesimlerinden insanlar." ifadelerini kullandı.

Demokrasilerde protestoların önemini vurgulayan Blinken, "Bizim ülkemizde, bizim toplumumuzda ve bizim demokrasimizde bunu ifade etmek elbette hem uygun hem de korunan bir şeydir." dedi. Blinken, ABD'nin halkını dinlediğini ve "onların görüşlerini dikkate aldığını" söylemesine karşın yönetimin İsrail'e silah göndermeyi durdurmayı düşünüp düşünmeyeceği sorusuna ise "hayır" yanıtını verdi.

ABD açık açık uyardı! Çin'e yaptırım tehdidi ile ilgili etiketler ABD Antony Blinken Çin Rusya
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.