Ivermectin mucize ilaç mı? Korona hastalarında kullanılıyor mu?

Tüm dünyayı sarsan Kovid-19 salgını ile ilgili her gün yeni bir ilaç adı duyuyoruz. Her biri de hastalığın çaresi olarak sunuldu. Ama uzmanlar virüse karşı tam etkili bir ilacın henüz ellerinde olmadığını söyleyip duruyor. Ve son olarak bir ilaç daha gündeme geldi: Ivermectin. İddiaya göre ilaç tek dozla virüsü 48 saatte yok ediyor. Bu bilgi üzerine Türkiye'de de herkes bu ilacın peşine düştü. Eczane ve veterinerlere talep yağdı. Peki, bu ilaç umut veriyor mu? Prof. Dr. Vefik Arıca anlattı...

Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgınına karşı birçok ülkede ilaç denemeleri, aşı geliştirme çalışmaları ve etkin ilaç üretme çabaları sürüyor. Bu konuda en son 3 gün önce Avustralya kaynaklı bir gelişme duyuruldu.

Ağırlıklı olarak parazit enfeksiyonlarında kullanılan ve FDA'in hayvanlar üzerinde kullanılmasına izin verdiği, DSÖ'nün de temel ilaç listesinde bulunan bir ilaç olan Ivermectin'in laboratuvar ortamında yapılan denemelerinde koronavirüsü iki gün ya da diğer deyişle 48 saat içerisinde hücre kültüründe 5 bin kat azalmasını sağladığı belirlendi.

Peki, bu ilaç korona hastaları için umut denebilir mi? Kovid-19 hastalarında kullanılmaya başlandı mı?

Habertürk'te Erdoğan Aktaş'ın Gece Raporu programına konuk olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca Ivermectin'in henüz test aşamasında bir ilaç olduğunu vurguladı.

Ivermectin mucize ilaç mı? Korona hastalarında kullanılıyor mu?

Avustralya'da laboratuvar ortamında yapılan deneylerde ilacın virüsü ilk 24 saatte tek dozla yüzde 80, 48 saatte de tamamen yok ettiğinin belirlendiğini söyleyen Arıca, Ivermectin'in insanlarda bir iki hastalık dışında kullanılmadığını bu hastalıkların da nehir körlüğü denilen bir hastalık ile uyuz, parazit ve solucanlar olduğunu vurguladı.

Bu ilacın SGK tarafından karşılanmadığını ancak veterinerlerde bulunduğunu ifade eden Arıca, vatandaşların gelişme üzerine eczane ya da veterinerlerden talep ederek depolamaya çalıştığını kaydetti.

Bu ilaçtan umutlu olduğunu ancak henüz laboratuvarda denendiğini hatırlatan Prof. Arıca, "İçeride etkili olacak diye bir kural yok. İnşallah etkili olur çünkü tek dozda işi çözmüşler. Ama ona bakarsanız elimizi su, sabun ve detarjanla yıkadığımızda 10-20-40 saniyede öldürüyoruz. 2 günü beklemeye gerek yok. Ama bunun vücutta kullanımı, insanda kullanımı var mı? Tabiki mümkün değil. Ivermectinden ümitli olmakla beraber hücre içerisinde nasıl davranacağı, hamilelerde, çocuklarda nasıl kullanılacağı, dozunun ne olacağı, toksitisesinin ne olacağını bu hastalıkta en azından çok iyi bilmiyoruz. İleri araştırmalarda bunlar mutlaka tespit edilecektir ama ümitlimiyim evet ümitliyim" dedi.

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorikin (sıtma ilacı) ve Çin'den gelen Favipiravir adlı ilaçlarından şu ana kadar alınan geri dönüşler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Vefik Arıca, sıtma ilacını son dönemde değil de bir tık öncesinde verdiklerinde daha faydalı olduğunu gördüklerini söyledi. Hidroksiklorikin'in Çinlilerin belirttiğinden daha faydalı gördüklerinin altını çizen Arıca, virüsün hücrelere yapışmasını ve ilaç zayıf baz olduğu için virüsün hücre içine girmesini de önlediğini kaydetti. Çinden getirilen Favipiravirin ise virüsün replikasyonunu (çoğalmasını) engellediğini belirtti ve onun da hastalığın son evresinde değil de daha önce kullanılmasının daha faydalı olduğunu gördüklerini söyledi. 

Bu ilaçların daha faydalı olacağını umduklarını belirten ve kendileri için asıl önemli olanın mortalite (ölüm) hızı olduğunu kaydeden Arıca bu oranların da 100-150 binli vakalarda düşüşe geçeceği öngörüsünde bulundu. Arıca, 150 bin vaka sınırına bir iki haftada değil de 1 ay gibi bir süreye yayılmasının hastanelerin işleyişi açısından önemli olduğunu vurguladı...

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.