İsmet Özçelik: Ergün Bey ilk kez bu kadar sinirli

TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonuna ilişkin ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren gazeteci İsmen Özçelik, “Arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre Ergün Bey ilk kez bu kadar sinirli görülmüş.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci İsmet Özçelik, katıldığı CNN Türk canlı yayınında asgari ücret tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın ifadelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özçelik, “TÜRK-İŞ’in asgari ücret tespit komisyonuna girerken çok ciddi çalışma yaptığını biliyorum.” dedi.

Özçelik, Atalay’ın gerginliğine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Ergün Bey genelde bu tür konularda sakindir ve uzlaşarak, ikna ederek çözüme ulaşmayı beceren biridir. Bu konuda önemli mesafe aldı. Arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre Ergün Bey ilk kez bu kadar sinirli görülmüş. Nedeni konusunda farklı şeyler var, orada bir sıkıntı var. Biraz daha araştırmak gerekiyor.”

ERGÜN ATALAY NE DEMİŞTİ?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının üçüncüsüne katılan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"20 gündür süren bir süreç. Üçüncü toplantı yapıldı. Bir saat evvel beni de buraya çağırdılar. Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ, 40 senedir açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili araştırma yapıyor. TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785 lira, yoksulluk sınır ise 10 bin lira. 20 gündür TÜRK-İŞ'in talebinin 7 bin 785 lira olduğunu söylüyorlar. Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi Bakan Beye ve Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız."

NET 5 BİN 500 LİRA, İŞVERENE MALİYETİ 7 BİN 603 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İsmet Özçelik: Ergün Bey ilk kez bu kadar sinirli ile ilgili etiketler asgari ücret tespit komisyonu asgari ücret Ergün Atalay
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.