İran’dan akışın kesilmesi sonrası doğalgaz sıkıntısı yaşanıyordu: SOCAR ile anlaşma yapıldı

İran’dan doğalgaz akışının kesilmesi sonrası özellikle sanayide yaşanan elektrik sıkıntısına çözüm olarak SOCAR ile anlaşma yapıldı. Azerbaycan devlet şirketi SOCAR ile yapılan anlaşma ile bugünden itibaren Azerbaycan’dan doğalgaz ithalatı gerçekleşecek.

Türkiye doğa gaz sıkıntısıyla beraber elektrikte ve dolayısıyla sanayide büyük sıkıntılar yaşıyor. Gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında sekiz günlük gaz kaldığı söyleniyordu. Azerbaycan şirketi SOCAR ile bugün yapılan anlaşmayla gaz ithal edileceği açıklandı. İran'ın ise gazı arıza sebebiyle değil Ermenistan ile normalleşme adımları yüzünden kestiği iddia ediliyor.

SOCAR Enerji Ticaret AŞ, şubatta Ardahan'daki Türkgözü giriş noktasından günlük 4 milyon metreküp spot boru gazı getirecek. İran'ın teknik arıza bahanesiyle 20 Ocak itibarıyla Türkiye'ye gaz girişini durdurması ve hava şartlarından dolayı konut tüketiminin rekor seviyeye ulaşması nedeniyle artan talebi karşılamak için sanayi ve doğalgaz santrallerinde kısıtlamaya gidildi. 

8 günlük doğal gazımız kaldığı söylenirken imdada Azerbaycan yetişti. Bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan spot boru gazı ithalatına hak kazanan SOCAR Enerji Ticaret AŞ, şubatta Türkgözü giriş noktasından günlük 4 milyon metreküp gaz getirecek.

Türkiye hali hazırda TürkAkım boru hattı üzerinden günlük 44 milyon metreküp ve Mavi Akım üzerinden günlük 47 milyon metreküp gaz ithal ediyor. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden ise günlük 17,3 milyon metreküp tam kapasite gaz girişi sağlanıyor.

Egegaz Aliağa Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Terminali'nden (LNG) günlük 38 milyon, Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden günlük 35 milyon, Ertuğrul Gazi FSRU tesisinden günlük 20 milyon ve Etki Liman FSRU tesisi üzerinden günlük 25 milyon metreküp gaz sisteme verilebiliyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi hali hazırda günlük 30 milyon metreküp, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi de günlük 15 milyon metreküp gazı şebekeye iletiyor. Ayrıca, Türkgözü giriş noktasından Azerbaycan'dan günlük yaklaşık 7 milyon metreküp gazın Türkiye'ye gelmesi sağlanabiliyor. Böylece, toplamda Türkiye'ye günlük ortalama 270 milyon metreküpün üzerinde doğal gaz giriş kapasitesi bulunuyor.

İRAN’DAN GAZ AKIŞI NEDEN KESİLDİ?

İran'dan gaz akışının 31 Ocak'a kadar kesmesinin perde arkası merak ediliyor. Türkiye borcunu ödemedi iddiaları Enerji bakanı tarafından yalanlanırken, gazeteci Cem Küçük Ermenistan iddiasını ortaya attı. Türkiye bilindiği gibi yıllar sonra Ermenistan'a uçuşları yeniden başlatmıştı. Türkiye ile Ermenistan ilişkilerindeki normalleşme adımlarının İran'ı rahatsız ettiği söyleniyor. İran arıza bahanesi ile gazı bu yüzden kesti deniliyor. 

BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, mevcut doğalgaz sorununun arz-talep dengesizliğinden ve önceden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanmamış olmasından kaynaklandığını söyledi. Yardım, Türkiye gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında sekiz günlük gaz kaldığını aktardı.

 

İran’dan akışın kesilmesi sonrası doğalgaz sıkıntısı yaşanıyordu: SOCAR ile anlaşma yapıldı ile ilgili etiketler Türkiye Azerbaycan İthalat İran doğalgaz anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.