Hiroşima'yı yıkan bomba nasıl yapıldı?

ABD, bundan tam 75 yıl önce 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine tarihin ilk atom bombası saldırısını gerçekleştirdi. Uranyum-235 tipi Little Boy adlı verilen bomba uçaktan atıldıktan 58 saniye sonra patladı. Gökyüzüne yükselen mantar bulutu kent üzerinde onlarca dakika kaldı. Yaklaşık 150 bin Japon bu saldırı sonucunda can verdi. Peki, o bomba nasıl yapıldı? Cevabı izleyeceğiniz belgeselde...

ABD, bundan 75 yıl önce Japonya'da tarihin gördüğü ilk nükleer saldırı ile büyük bir katliam gerçekleştirdi. 

ABD, bu ilk nükleer deneme için ne tür bir bomba kullanılacağını belirleyerek katliama uzanan süreci başlattı.

Elde iki seçenek vardı. Biri Uranyum bombası diğeri de insan üretimi bir element olan Plutonyum bombası.

Bombanın atılacağı kentler ise önceden belirlenmişti. Hedef kentler 4'tü. Hiroşima, Kyoto, Yokohoma ve Kokura.

1 Haziran 1945'te Kyoto'nun yerine Nigata, Yokohoma'nın yerine ise Nagasaki yeni hedefler olarak belirlendi.

Atom bombası denemeleri ABD'de sürerken, ilk nükleer saldırının etkilerini ölçmek için hedeflenen dört kente hava saldırısı yapılmayacağı söylentisi yayıldı. Böylece başken kentlere yapılacak olası saldırılardan kaçacak Japonların buralarda toplanması hedeflendi. Aynı zamanda bu kentler sanayi bölgelerini de kapsıyordu. 

Yani ABD atom bombasını attığında amacı en yüksek zayiatı ölçmek istiyordu. Bir anlamda nükleer bombanın gücü için on binlerce Japon kobaydı.

Ve 6 Ağustos 1945 sabahı Enola Gay uçağı Uranyum-235 tipi atom bombası Little Boy'la havalandı. Saat tam 08.15'te ise tarihe kara bir leke olarak geçen saldırı gerçekleştirildi. 

Patlama sonrası dev bir mantar bulutu oluşurken bu bulut onlarca dakika enkaza dönen kentin üzerinde asılı kaldı. 

Bu saldırıda ilk anda 140 bini aşkın kişi öldü. Bombanın yaydığı radyosyan nedeniyle yıllar içinde yaşanan ölümlerle bu sayı 150 bini aştı. 

Görüntülerde ABD'nin bu katliamı gerçekleştirdiği bombanın yapılış öyküsüne ilişkin TRT Arşivindeki belgeselden bir bölüm bulunuyor. 

Hiroşima'yı yıkan bomba nasıl yapıldı? ile ilgili etiketler ABD hiroşima atom bombası uranyum enola gay little boy

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.