Hıdırellez dilek kağıdına ne yazılır? Nasıl dilek tutulur? Su veya deniz yoksa nereye atılır?

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gün kutlanan Hıdırellez’de pek çok ritüel de ortay çıkmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı ise Hıdırellez dilek kağıdıdır. Bugünü kutlamak isteyen vatandaşlar ise dileklerini nasıl saklayacaklarını merak etmekte. Peki, Hıdırellez dilek kağıdına ne yazılır?

5 Mayıs’ın gelmesi ile tüm ülkede kutlanacak olan Hıdırellez bu senede koronavirüs engeline takıldı. Tam kapanma döneminde sokağa çıkma yasağında Hıdırellez’in gelişini kutlayacaklar için dile kağıdı biraz daha önem arz edecek.

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan bir tanesidir. Hıdırellez hakkında pek çok rivayet bulunmaktadır. Dileklerin gerçek olduğu, dua kapılarının açıldığı özel günlerden birisi olan Hıdırellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılır.

HIDIRELLEZ DİLEK KAĞIDI NE YAPILIR?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hıdırellez dilek kağıdına ne yazılır? Nasıl dilek tutulur? Su veya deniz yoksa nereye atılır?

5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.

Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hıdırellez dilek kağıdına ne yazılır? Nasıl dilek tutulur? Su veya deniz yoksa nereye atılır? ile ilgili etiketler Hıdırellez dilek ağacı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.