Herediter Anjioödem nedir, belirtileri neler, kalıtsal mı?

'Herediter Anjioödem hastalığı nedir?' sorusu merak ediliyor. TV8'de yayınlanan MasterChef All Star programıyla gündeme gelen Herediter Anjioödem hastalığı, yarışmacılarından biri olan Alican Sabunsoy, doğduğundan beri mücadele ettiği bir hastalık olduğu açıklaması ardından arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Herediter Anjioödem nedir, belirtileri neler, kalıtsal mı? Detaylar haberimizde...

TV8 ekranlarının sevilen yarışması MasterChef All Star'da yer alan yarışmacılardan Alican Sabunsoy, izleyicileri şaşırtan bir açıklama yaparak doğduğundan beri mücadele ettiği bir hastalığı olduğunu duyurdu. Sabunsoy'un bahsettiği hastalık, Herediter Anjioödem olarak bilinen genetik bir rahatsızlıktır. Peki, Herediter Anjioödem nedir, belirtileri neler, kalıtsal mı? İşte ayrıntılar...

HEREDİTER ANJİOÖDEM NEDİR? 

Herediter Anjioödem (HAE), nadir görülen genetik bir hastalık olup, tekrarlayan cilt altı veya mukozal dokularda şişme ataklarına neden olur. Genellikle aile geçmişi içeren bir kalıtımsal rahatsızlık olarak bilinen HAE, özellikle yüz, dudaklar, dil, eller, ayaklar, genital bölge veya iç organlarda şişme ataklarına yol açar. Bu şişlikler ağrılı olabilir, kaşıntıya neden olabilir ve sindirim sistemi semptomlarına, solunum problemlerine neden olabilir.

Herediter Anjioödem nedir, belirtileri neler, kalıtsal mı?

Herediter Anjioödem atakları bazen stres, yorgunluk, travma veya cerrahi gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabilir veya şiddetlenebilir. Ancak genellikle ataklar 24 ila 72 saat içinde kendiliğinden düzelir ve şişlikler yavaşça azalır.

HEREDİTER ANJİOÖDEM BELİRTİLERİ NELER?

HAE'nin tedavisinde C1 inhibitör replasman tedavisi, antifibrinolitik ilaçlar ve bradikinin reseptör antagonistleri gibi yöntemler kullanılır. Atak anında ise antihistaminikler, ağrı kesiciler ve antiinflamatuar ilaçlar semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Uzmanlar, Herediter Anjioödem tedavisinin hastanın durumuna ve semptomlara göre şekillendiğini ve tedavi yaklaşımının uzman bir doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Herediter Anjioödem nedir, belirtileri neler, kalıtsal mı? ile ilgili etiketler MasterChef
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.