Harç ödemesi geri mi döndü? 2023-2024 döneminde 1. öğretimler harç verecek mi? Üniversitelerde 1. öğretimden harç alınacak mı?

Harç ödemesi geri mi döndü? sorusu üniversitelerin harç fiyatları zam ve harç ödemeleri konularında sosyal medya haberlerinin ardından gündeme geldi. Ardından konu hakkında açıklama yapan İletişim Bakanlığı haberler hakkında açıklama yaptı. Peki 2023-2024 döneminde 1. öğretimler harç verecek mi? Üniversitelerde 1. öğretimden harç alınacak mı? Harç ödemesi geri mi döndü? Kimler harç ödeyecek? Detaylar haberimizde...

Üniversite harçlarıyla ilgili sosyal medyada ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu ve örgün eğitimde harç ödemelerinin geri gelmediği resmi İletişim Bakanlığı açıklamalarıyla doğrulandı.

HARÇ ÖDEMESİ GERİ Mİ DÖNDÜ?

Her yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla alınan üniversite harç ücretlerinin tespitine yönelik kararlar bu yıl da tebliğ edilirken, bazı sosyal medya hesapları ve haber siteleri bu konuyu çarpıtarak örgün eğitimde üniversite harçlarının geri geldiğini iddia etti.

Ancak, yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, her yıl alınan rutin bir karar olduğunu ortaya koydu. Kararnamede, geçmişte olduğu gibi harçların ücret tespitine yönelik kararları içeren maddeler bulunuyor.

Bu doğrultuda, örgün eğitimde harçların geri getirildiği iddiaları tamamen asılsız çıktı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede de geçmiş yıllardaki uygulamaların bu dönem de aynı şekilde devam ettiği görüldü.

Harç ödemesi geri mi döndü? 2023-2024 döneminde 1. öğretimler harç verecek mi? Üniversitelerde 1. öğretimden harç alınacak mı?

İletişim Başkanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir." ifadesini kullanarak öğrencilerin harç ödemeleri konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

2023-2024 DÖNEMİNDE 1. ÖĞRETİMLER HARÇ VERECEK Mİ?

Geçtiğimiz yıllarda kaldırılan üniversitelerin birinci öğretim programlarındaki harç ücretlerinin geri getirildiği iddiaları asılsız çıktı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, birinci öğretimdeki üniversite öğrencilerinin harç ödemesi gerektiğine dair haberler yalanlandı. Harç ödemesi gereken öğrencilerin ücretlerinin devlet tarafından karşılanmaya devam edeceği belirtildi.

Ancak, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim programlarındaki öğrencilerin harç ödemeleri devam edecek. Resmi Gazete'de yayınlanan karar, ikinci öğretimdeki öğrenim ücretlerinde artış getirdi. Cari hizmet maliyetlerinin geçen yıla göre %63,72 oranında artması nedeniyle ikinci öğretim öğrenim ücretleri de bu oranda arttı.

Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanlarına kayıt yaptıracak öğrenciler ise cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödeyecekler. Geçen yıl kayıt yaptıran öğrenciler ise cari hizmet maliyetinin 1.5 katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödemişlerdi. Geçmiş yıl ve daha önceki yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerin hakları devam etmektedir.

 

Harç ödemesi geri mi döndü? 2023-2024 döneminde 1. öğretimler harç verecek mi? Üniversitelerde 1. öğretimden harç alınacak mı? ile ilgili etiketler Öğrenci
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.