Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır, ne zaman kutlanır? Hanuka ne demek?

Hanuka Bayramı, İbranice'de "adama, ithaf etmek" anlamına gelen bir kelime olan "Hanuka" sözcüğünden türemiştir. Bu bayram, bir günlük yağın 8 gün "mucizevi" şekilde yanmasını hatırlamak için kutlanır. Peki, Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır, ne zaman kutlanır? Hanuka ne demek? İşte Hanuka Bayramı'nın tarihi ve nasıl kutlandığına dair merak edilen ayrıntılar...

Hanuka, tarihi Makabiler'in zaferi ve Süleyman Mabedi'nin kurtuluşunu simgelerken, aynı zamanda bir günlük yağın mucizevi bir şekilde 8 gün boyunca yanmasını kutlar. Peki, Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır, ne zaman kutlanır? Hanuka ne demek? İşte ayrıntılar...

Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır, ne zaman kutlanır? Hanuka ne demek?

Hanuka Bayramı nedir?

Hanuka Bayramı, Yunan ordusunun Makabiler tarafından bozguna uğratılıp II. Süleyman mabedinin putperestlerden kurtarılmasını ve tekrar tanrıya adanmasını simgeler. Hanuka, aynı zamanda Işıklar Bayramı olarak da bilinir.

Hanuka Bayramı ne zaman kutlanır?

Hanuka Bayramı, Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün (Yeruşalim) M.Ö. 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır. İbrani takvimine göre Kislev ayının 25. gününden başlayarak sekiz gün süren bu bayram, Gregoryen takvimine göre aralık, kasım sonu ya da nadiren ocak başına denk gelir.

Hanuka Bayramı nasıl kutlanır?

Hanuka, dokuz dallı bir şamdan olan menora veya hanukkiah ile kutlanır. İlk gün bir mum, ikinci gün iki mum yakılır ve bayram boyunca her gün bir mum daha eklenerek devam edilir. Bu özel muma "şamaş" denir ve diğer sekiz mumun yanması için kullanılır. Hanukiya adı verilen, menoraya benzeyen ancak fazladan iki kolu daha olan 9 kollu şamdanın kolları da yakılarak bayram kutlanır.

Hanuka Bayramı, özel duaların okunması, geleneksel yiyeceklerin paylaşılması ve aile birliği içinde geçirilen zamanla da öne çıkar. Her yıl, Hanuka'nın kutlanışı, Yahudi topluluğunda önemli bir kültürel etkinlik ve anlam taşır.

Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır, ne zaman kutlanır? Hanuka ne demek? ile ilgili etiketler Yahudilik
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.