Teşrik Tekbiri nedir, hangi bayramda getirilir, nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri nasıl ortaya çıktı?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Müslümanlar için önemli bir ibadet olan Teşrik Tekbiri merak edilmeye başlandı. Bu bağlamda 'Kurban Bayramı'nda Teşrik Tekbiri getirilir mi?' veya ' Teşrik Tekbiri hangi bayramda getirilir?' soruları merak ediliyor. Peki, Teşrik Tekbiri nedir, hangi bayramda getirilir, nasıl getirilir? İşte, Teşrik Tekbiri hakkında merak edilenler...

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bu günlerde, Müslümanlar arasında Teşrik Tekbiri adlı önemli ibadet hakkında merak başladı. "Kurban Bayramı'nda Teşrik Tekbiri getirilir mi?" veya "Teşrik Tekbiri hangi bayramda yapılır?" gibi sorular sıkça gündeme geliyor. Teşrik Tekbiri nedir, hangi bayramda yapılır ve nasıl yapılır gibi sorular da merak ediliyor. İşte, Teşrik Tekbiri hakkında merak edilenler...

Teşrik Tekbiri nedir, hangi bayramda getirilir, nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri nasıl ortaya çıktı?

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik Tekbiri, Kurban Bayramı'nın arifesi olan 9 Zilhicce gününden başlayarak bayramın dördüncü günü olan 13 Zilhicce günü ikindi namazına kadar, toplamda 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" ifadesini söylemek şeklinde tanımlanır.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göre, "teşrik" kelimesi Arapça'da "etleri doğrayıp kurutmak" anlamına gelir. Bu, eskiden bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etlerinin 2., 3. ve 4. günlerde güneşte kurutulduğu gelenekten gelir. Bu nedenle bu üç güne "eyyam-ı teşrik" veya "teşrik günleri" denir. "Tekbir" ise Allah'ı yüceltmek anlamına gelir.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR?

Teşrik Tekbiri getirmek için kurban kesmek zorunlu değildir. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlüdürler. Arefe gününün sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, her farz namazın ardından bir kez Teşrik Tekbiri getirilir.

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, Hz. Peygamber'in uygulamasına dayanarak, Hanefî mezhebine göre, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Ancak Şâfiî mezhebine göre, teşrik tekbirleri sünnettir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik Tekbiri uygulaması, Müslümanlar arasında bayramın ruhunu pekiştiren ve birlik duygularını artıran önemli bir ibadettir. Bu ibadet, Kurban Bayramı'nın manevi atmosferini daha da güçlendirir ve Müslümanlar arasında bir dayanışma ve birlik duygusu oluşturur.

Teşrik Tekbiri nedir, hangi bayramda getirilir, nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri nasıl ortaya çıktı? ile ilgili etiketler İslam
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.