Güneş tutulmasında GÜNEŞ gözlüğü takılır mı?

Güneş tutulmasında güneş gözlüğü yeniden gündeme geldi. Ay'ın yörünge hareketi esnasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle Ay'ın Güneş'i kısmen veya tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen Güneş tutulması Türkiye’den de gözlemlenebilecek. Peki, Güneş tutulmasında güneş gözlüğü takılabilir mi?

Güneş Tutulması 25 Ekim tarihinde gerçekleşiyor. Yaklaşık 2 saat süreceği tahmin edilen Güneş tutulması havanın açık olması durumunda Türkiye’den de gözlemlenebiliyor. Güneş tutulması, 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana geliyor.

Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50'si örtülecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Uzmanlar güneş tutulması sırasında güneşe özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle asla bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Zira, tutulma sırasında güneşe korumasız veya yeterli koruma olmadan bakılması durumunda gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler meydana gelme ihtimali bulunuyor.

Güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi gözlemlemek için özel filtreler kullanılması göz sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

GÜNEŞ TUTULMASINDA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKILIR MI?

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.

Güneş tutulmasında GÜNEŞ gözlüğü takılır mı? ile ilgili etiketler Güneş Tutulması
GÜNÜN VİDEOSU

Eyüpsultan'da müdürü öldüren yabancı uyruklu öğrencinin yeni görüntüleri ortaya çıktı!

Eyüpsultan'da okul müdürünü silahla vurarak öldüren yabancı uyruklu öğrencinin okula giriş-çıkış anına ait görüntüler ortaya çıktı.