"Global Askeri Güç" raporunda ülkelerin askeri güçleri incelendi: İşte Türkiye'nin sıralaması

Savunma ve strateji dergisi M5, yayınladığı raporda ülkelerin askeri güçlerini mercek altına aldı. Türkiye çeşitli kategorilerde 8. sırada yer aldı. İç ve sınır bölgesi riskleri, savaşa hazırlık, denizaşırı askeri üsler, savunma altyapısı ve tahkimatlar, bir savaşın sonucunda belirleyici olabilecek ve çoğu zaman belirleyici olduğu düşünülen diğer birçok varlık detaylı şekilde bu raporda yer aldı.

Savunma ve strateji dergisi M5, "Global Askeri Güç" raporu hazırladı. Yayınlanan raporda Türkiye, kara gücü, hava gücü ve insani güç açısından dünyada 8. sırada yer aldı. Listenin zirvesinde ise ABD yer aldı.

Raporda; her ülkenin sıralamasının belirlenmesinde 20’den fazla farklı faktör dikkate alınmıştır. Silah miktarları önemli olmakla birlikte, bir ülkenin askeri yeteneklerini veya sıralamasını belirleyen tek faktör olarak kabul edilmedi.

İç ve sınır bölgesi riskleri, savaşa hazırlık, denizaşırı askeri üsler, savunma altyapısı ve tahkimatlar, bir savaşın sonucunda belirleyici olabilecek ve çoğu zaman belirleyici olduğu düşünülen diğer birçok varlık detaylı şekilde bu raporda yer aldı.

Diğer yandan rapor, pandemi sürecine rağmen ülkelerin savunma sanayi harcamaları ve envanterlerindeki artışları ortaya koyarken, yine ülkelerin AR-GE faaliyetlerinin de artışını ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte özellikle Türkiye gibi ülkelerin kendi savunma sanayilerinin yerli hale getirerek sahada dengeleri değiştirdiğini de gözler önüne serdi.

Raporda çeşitli başlıklarda ilk 10'a giren ülkeler şunlar:

KARA GÜCÜ SIRALAMASI

1- ABD
2- RUSYA
3- ÇİN
4- GÜNEY KORE
5- HİNDİSTAN
6- TÜRKİYE
7- MISIR
8- PAKİSTAN
9- İRAN
10- JAPONYA

HAVA GÜCÜ SIRALAMASI

1-ABD
2-RUSYA
3-ÇİN
4-HİNDİSTAN
5-GÜNEY KORE
6-JAPONYA
7-İSRAİL
8-TÜRKİYE
9-PAKİSTAN
10- FRANSA

DENİZ GÜCÜ SIRALAMASI

1- ABD
2-ÇİN
3-RUSYA
4-JAPONYA
5-HİNDİSTAN
6-İNGİLTERE
7-GÜNEY KORE
8-FRANSA
9-TÜRKİYE
10- İTALYA

İNSANİ GÜÇ SIRALAMASI

1- ÇİN
2- HİNDİSTAN
3- ABD
4- RUSYA
5- PAKİSTAN
6- GÜNEY KORE
7- MISIR
8- TÜRKİYE
9- İRAN
10- İSRAİL

KÜRESEL RİSK SIRALAMASI

1-RUSYA
2-ABD
3-İRAN
4-FRANSA
5-ÇİN
6-TÜRKİYE
7-HİNDİSTAN
8-PAKİSTAN
9-JAPONYA
10-MISIR

KÜRESEL ETKİ ALANI SIRALAMASI

1-ABD
2-RUSYA
3-FRANSA
4-İNGİLTERE
5-ÇİN
6-ALMANYA
7-TÜRKİYE
8-İSPANYA
9-İTALYA
10-İSRAİL

GENEL ASKERİ GÜÇ SIRALAMASI

1- ABD
2- RUSYA
3- ÇİN
4- HİNDİSTAN
5-GÜNEY KORE
6-JAPONYA
7-FRANSA
8-İNGİLTERE
9-TÜRKİYE
10-PAKİSTAN

"Global Askeri Güç" raporunda ülkelerin askeri güçleri incelendi: İşte Türkiye'nin sıralaması ile ilgili etiketler rapor Türkiye M5 dergisi askeri güç
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.