Gelir vergisi beyannamesi ödemesi son gün ne zaman? Ödemeler internetten nasıl yapılacak?

Gelir vergisi beyannamesi ödemesi son gün ne zaman? Yıllık gelir vergisi beyannamesi normalde 31 mart tarihinde bitiyordu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaşanan değişiklikler sonrası Maliye Bakanlığı, beyanname verme ve ödeme tarihilerinde değişikliğe gitti. Peki yıllık gelir vergisi beyanname süresi ne zaman bitiyor? Ödemeler internetten yapılabiliyor mu? Detaylar haberimizde...

Gelir vergisi beyannamesi ödemesi son gün ne zaman? Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkma yasağı kararı sonrası bu kişilerin eğer vergiye tabi gelir etmişler ise bunu beyan etme ve ödeme şekilleri daha önemli hale geldi. Sokağa çıkmamanın önemi sonrası Maliye Bakanlığıi gelir vergisi beyan etme ve ödeme tarihlerinde değişikliğie gitti. Peki Gelir vergisi beyan etme ve ödeme süresi son günü ne zaman? Gelir vergisi beyannamesi internetten yapılabiliyor mu? Detaylar haberimizde...

Yıllık gelir vergisi beyanname süresi uzatıldı

YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAME SÜRESİ UZATILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı yıllık gelir vergisi beyanname verme-ödeme süresinin 30 Nisan'a uzatıldığını açıkladı.

60 yaş üstü için evden alınabiliyor
60 yaş üzeri ‘kira geliri elde eden mükellefler için’ Maliyeciler kapıya gelip evden beyanname alabiliyor. Engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar için de aynı hizmet veriliyor.


İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLİR?


Evden beyanname alma hizmeti yalnız kira geliri beyannamesi için ve 60 yaş üstü mükellefler için geçerli. 60 yaşından daha genç yaşta olup beyanname vermek zorunda olan kira geliri elde edenler de, yine evden çıkmadan internetten beyanname doldurabilir ve bu beyannameleri Maliye’ye elektronik olarak iletebilir.

EVDEN ÇIKMADAN BEYANNAME VERMENİN YÖNTEMİ

Örnek olarak; konut kira geliri (gayrimenkul sermeye iradı) elde eden bir vatandaş için internetten beyanname doldurma işlemini aşağıda adım adım sıraladık.
İşyeri kira geliri elde edenler de, beyana tabi; ücret, kar payı, gayrimenkul satış kazancı, yurt dışı faiz geliri elde edenler de aşağıdaki adımlarla ‘Hazır Beyan Sistemine’ giriş yaptıktan sonra gelirlerini ilgili satırlara yazarak, ödeme dâhil tüm yükümlülüklerini, evden çıkmadan internetten yerine getirebilirler.
1- ‘gib.gov.tr’ internet adresinden ‘Hızlı Erişim’ başlığı altında ‘Hazır Beyan’ tıklanıyor. (‘Hızlı Erişim/Hazır Beyan’ seçeneğinin üzerine gelindiğinde Kira, Ücret, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar olarak 4 seçenekten biri seçiliyor.)
2- ‘Sisteme Giriş’ tıklanıyor.3- “T.C. Kimlik Numarası ile Giriş” tıklanıyor. (Ayrıca; ‘Kullanıcı Girişi’, ‘Mavi Kart Bilgileri ile Giriş’ ‘Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş’ ve ’e-Devlet Yöntemi ile Giriş’ seçenekleri de mevcut.)
4- Sırasıyla “kimlik numarası” , “doğum tarihi” ve diğer güvenlik soruları cevaplanıyor. 5- Ekranın solundaki menüden ‘Beyanname Doldur’ tıklanıyor. 6- “2019 Beyanname Doldur” tıklanıyor.
7- İrtibat telefonu ve “Gayrimenkulün Türü, Kira Gelirinin Ait Olduğu Yıl, Elde Edil. Süre (Ay), Hisse (%), Yıllık Kira Geliri (Hisseye Düsen), İl / İlçe, Adres” bilgileri giriliyor. (3.A - BEYAN EDİLECEK GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI - KİRA GELİRLERİNİZ)
8- Götürü gider yöntemi seçilirse istisna sonrası gelirin yüzde 15’i gider olarak gelirden düşülüyor. Gerçek gider yöntemi seçilirse gider tutarları ilgili satıra yazılıyor. ( 4. GİDER TÜRÜ VE TUTARINA İLİŞKİN BİLGİLER) İstisnadan faydalanılma imkânı yoksa istisna satırı siliniyor. (Konut kira gelirleri için 5 bin 400 lira.) İstisna ve giderlerden sonraki gelir tutarı netleşiyor.
9- Eğitim ve sağlık harcamaları, özel sigorta masrafları varsa yapılan bağışlar, geçmiş yıl zararları ‘5 - GELİRDEN YAPILACAK İNDİRİMLER’ başlığı altındaki ilgili satırlara yazılarak gelirden (yasal sınırlar dikkate alınarak) beyannameden düşülüyor.
10- Artık, vergiye tabi gelir (matrah) netleştiğinden bu tutar üzerinden gelirin büyüklüğüne göre vergi hesaplanıyor. (6 - VERGİ HESAPLAMA) Yüzde 15’den başlayıp, yüzde 20, yüzde 27, yüzde 35 ve yüzde 40 oranında gelir vergisi hesaplanıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.