Temettü nedir, ne demek, nasıl alınır?

Şirketlerin yatırımcılarına 'Temettü' dağıtmasına dair haberler gündeme geliyor. Son olarak bu haberlerle öne çıkan Maçkolik, dijital spor medyası sektöründe sunduğu yenilikçi çözümler ve kar payı dağıtımıyla pekiştiriyor. Bu bağlamda Temettü nedir? veya Temettü kelime anlamı ne? gibi sorular merak ediliyor. Peki, Temettü nedir, ne demek, nasıl alınır? İşte detaylar...

Şirketlerin hissedarlarına kar payı dağıtmasıyla ilgili haberler gündeme gelmekte. En son dikkat çekenlerden biri Maçkolik oldu; şirket, dijital spor medyası alanında sunduğu yenilikçi çözümlerle ve kar payı dağıtımıyla öne çıkıyor. Bu çerçevede, "Temettü" kavramıyla ilgili sorular da artmakta. Peki, Temettü nedir, ne demek, nasıl alınır? İşte ayrıntılar...

Temettü nedir, ne demek, nasıl alınır?

TEMETTÜ NEDİR?

Temettü veya kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Temettü, şirketin yılsonu bilançosuna bağlı olarak belirlenir ve yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen bir veridir. İşletmenin kârından vergiler ve diğer giderler çıkarıldıktan sonra elde kalan kısım, en az %20'si hissedarlara dağıtılır.

TEMETTÜ NASIL ALINIR, KİMLER ALABİLİR?

Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekir. Temettü dağıtımı, genel kurul onayının ardından hissedarlara duyurulur. Temettü dağıtımının yapılacağı günün sabahına kadar hisse senedine sahip olan hissedarlar temettü dağıtımına katılabilirler. Temettü bedeli nakit şekilde veya bedelsiz hisse olarak dağıtılabilir.

TEMETTÜ NE DEMEK?

Temettü; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20’sine tekabül eden kısmının hissedarlara dağıtılmasıdır. Temettü verimliliği yüksek olan şirketler, yatırımcılara veya yatırımcı adaylarına daha fazla güven verir.

Temettü genellikle nakit veya hisse senedi olarak dağıtılır. Bazı durumlarda ise kısmen nakit, kısmen hisse senedi olarak dağıtılabilir. Bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, kâr paylarını hisse senedi şeklinde dağıtabilirler. Bu durumda, kâr payı miktarı eklenerek şirketin piyasa değeri üzerinden hissedarlara hisse senetleri dağıtılır.

Temettü nedir, ne demek, nasıl alınır? ile ilgili etiketler Şirket