Gary Oldman kimdir, hangi filmlerde oynadı?

Gary Oldman kimdir? Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Oscar'a Gary Oldman damga vurdu. Vatandaşlarımız ise bu konuyla ilgili araştırma yapıyorlar. Biz de merak edilenleri derledik. 90. Oscar Ödülleri'nde; Timothee Chalamet (Call Me by Your Name), Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Get Out), Gary Oldman (Darkest Hour) ve Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) "En İyi Erkek Oyuncu" ödülü için yarıştı. Peki, Gary Oldman kimdir? Kaç yaşında? Hangi filmlerde oynadı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

90. Oscar gecesine Gary Oldman damga vurdu. Los Angeles’ta Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen görkemli törenle birlikte, Oscar'ı almaya hak kazanan film ve oyuncular belli oldu. Gary Oldman, Batman ve Harry Potter filmlerinde oynadığı karakterlerle hafızalara kazınan ünlü İngiliz aktör Gary Oldman, 1958 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da dünyaya geldi. Peki, Gary Oldman kimdir? Kaç yaşında? Hangi filmlerde oynadı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Gary_Oldman_kimdir_Kac_yasnda_Hangi_filmlerde_oynadsfd

GARY OLDMAN KİMDİR?

Batman ve Harry Potter filmlerinde oynadığı karakterlerle hafızalara kazınan ünlü İngiliz aktör Gary Oldman, 1958 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da dünyaya geldi. Gençlik yıllarında klasik müzik ve piyano ile ilgilenen Gary Oldman o yıllarda, Muhammed Ali'nin etkisinde kalarak boks sporuna da ilgi duymaya başladı.

Royal Academy of Dramatic Art‘a girmeye hak kazanamayınca Rose Bruford College‘a gitti ve bu okuldan 1979 yılında derece ile mezun oldu. 1985-1989 Royal Court Tiyatrosu‘nda çalıştı. Ardından Greenwich Young People Tiyatrosu‘na katıldı. "The Pope’s Wedding" isimli oyunla 1985 yılında Time Out Dergisi’nin düzenlediği Fringe Ödülleri’nde "Genç Yetenek Ödülü"nü almaya hak kazandı.

Gary Oldman sinemaya ilk adımını "Sex Pistols" grubunun bas gitaristi Sid Vicious'ı canlandırdığı "Sid and Nancy" filmiyle 1980 yılında attı. Bu filmde canldırdığı rolle Evening Standard British Film Ödülleri'nde "Umut Vadeden Oyuncu Ödülü"nü aldı.

1997'de kendi yazdığı ve ilk yönetmenlik deneyimi olan "Nil By Mouth"u çekti. 50. Cannes Film Festivali ana yarışmasının açılışını yaptı ve Kathy Burke, filmdeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"nü aldı.1992 yılında Francis Ford Coppola'nın yönettiği "dracula"da Dracula'yı canlandırdı.

Gary Oldman, 1999'da üç dalda Akademi Ödülleri'ne aday gösterilen SE8 Group/Douglas Urbanski filmi "The Contender"ın hem yapımcılığını, hem de başrolünü üstlendi.

Başarılı aktör Gary Oldman, 2004 yılında "Harry Potter And The Prisoner of Azkaban"da ve 2005 yılında "Harry Potter And The Goblet of Fire"da rol aldı. 2005 yılında "Batman Begins" adlı seride Jim Gorden'ı canlandırdı. 2007 yılında Harry Potter serisinin devamı olan "Harry Potter and The Order of The Phoenix"de Sirius Blackrolüyle yeniden rol aldı.

1980 yılında İngiliz oyuncu Lesly Manville ile evlenen Gary Oldman'ın bu evliliği 1990 yılına kadar sürdü ve bu evlilikten bir çocuk sahibi oldu. 1990 yılında ünlü oyuncu Uma Thurman ile evlendi ancak çok kısa bir süre sonra boşandılar. Gary Oldman, Donya Fiorentino ve Alexandra Edenborough ile de bir süre evli kalmış ve boşanmıştır.

Ünlü aktör son olarak, "Darkest Hour" filmindeki rolüyle 2018 Oscar ödüllerinde "İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

Gary_Oldman_kimdir_Kac_yasnda_Hangi_filmlerde_oynadsfaf

Gary Oldman’ın kariyeri boyunca rol aldığı filmler şunlardır;

Remembrance (1982) – Daniel

Sid and Nancy (1986) – Sid Vicious

Prick Up Your Ears (1987) – Joe Orton

Track 29 (1988) – Martin

Criminal Law (1988) – Ben Chase

We Think the World of You (1988) – Johnny

Chattahoochee (1989) – Emmett Foley

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead (1990) – Rosencrantz

Henry & June (1990) – Pop

State of Grace (1990) – Jackie Flannery

JFK (1991) – Lee Harvey Oswald

Dracula (1992) – Count Dracula

True Romance (1993) – Drexl Spivey

Romeo Is Bleeding (1993) – Jack Grimaldi

Léon (1994) – Norman Stansfield

The Scarlet Letter (1995) – Rev. Arthur Dimmesdale

Murder in the First (1995) – Milton Glenn

Basquiat (1996) – Albert Milo

Air Force One (1997) – Ivan Korshunov

Beşinci Element (1997) – Jean-Baptiste Emmanuel Zorg

Lost in Space (1997) – Dr. Zachary Smith

The Contender (2000) – Rep. Sheldon Runyon

Hannibal (2002) – Mason Verger

Nobody’s Baby (2002) – Buford Hill

Interstate 60 (2002) – O. W. Grant

Tiptoes (2003) – Rolfe

Sin (2003) – Charlie Strom

Who’s Kyle? (2004) – Scouse

Dead Fish (2004) – Lynch

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (2004) – Sirius Black

Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005) – Sirius Black

Batman Başlıyor (2005) – James Gordon

The Backwoods (2005) – Paul

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (2007) – Sirius Black

Kara Şövalye (2008) – James Gordon

The Unborn Rabbi (2009) – Joseph Sendak

The Book of Eli (2010) – Carnegie

Kara Şövalye Yükseliyor (2012) – James Gordon

Paranoya (2013) – Nicolas Wyatt

Robocop (2014) – Dr. Dennett Norton

Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti (2014) – Dreyfus

Man Down (2015) – Counselor Peyton

44. Çocuk (2015) – General Mikhail Nesterov

Suç/lu (2016) – Quaker Wells

En Karanlık Saat (2017) – Winston Churchill

Belalı Tanık (2017) – Vladislav Dukhovich

The Space Between Us (2017) – Nathaniel Shepherd

sfGary_Oldman_kimdir_Kac_yasnda_Hangi_filmlerde_oynad

AKADEMİ ÖDÜLLERİ

Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyada en bilinen film ödülüdür. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından 1929'da Los Angeles'da verilmeye başlandı. Törenler yılda bir kez ve çoğunlukla Şubat ayında yapılır.

Akademi ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilir. 2007'den itibaren oy verecek 5830 üyeye sahiptir. 1311 üye sayısı ile oyuncular bu üyelerin yaklaşık %22'lik bir kısmını oluştururlar.

88. Akademi Ödülleri töreni 28 Şubat 2016'da Hollywood'daki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlendi. 89. Akademi Ödülleri töreni ise 26 Şubat 2017'de yine Hollywood'daki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlenecektir.

OSCAR İSMİ VE HEYKELCİK

Ödülün orijinal ismi Academy Award of Merit idi. Ödüle neden Oscar dendiğini tam bilinmemekle birlikte hakkında pek çok söylenti vardır. Bir söylentiye göre Bette Davis'in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson ile özdeşleştirmesi sonucunda, başka bir söylentiye göre ise Akademi'nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick'in heykelciği amcası Oscar'a benzetmesi ile ödülün adı Oscar olarak kaldı. Akademi, Oscar ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmamıştır.

Oscar ödül heykelciğini Metro Goldwyn Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarladı. Cedric Gibbons, o anda beş parçalı bir film makarası üstünde elinde kılıcıyla dikilen bir şövalye taslağını çizdi. Bu film makarasının beş halkası oyuncular, film yazarları, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenleri temsil eder.[2]George Stanley heykeli son haline getirdi. Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplıdır.

Oscar heykelciğini kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler.

AKADEMİ ÜYELİĞİ

Bütün üyeler akademiye katılmak üzere öncelikle bir davet alırlar. Üyelik Board of Governors tarafından verilir. Üyelik için sinema alanında seçkin bir kariyere sahip olmak ön koşuldur. Genellikle bir akademi ödülünü kazanmak, akademiye katılmak için bir davetle sonuçlanmasına rağmen, üyelik otomatik değildir.

Yeni üyelik teklifleri yıldan yıla düşünülür. Akademi, 2007 itibarıyla oy verecek 5830 üyeye sahiptir. Akademi üyeliği, sinema filmlerinde farklı disiplinleri temsil etmek için 15 dala bölünmüştür. Bunlar; oyuncular, yönetmenler, sinematograflar, sanat yonetmenleri, film editorleri, müzik, yapımcılar, halkla iliskiler, kısa filmler ve animasyon, ses, gorsel efektler, yazarlar, belgeseller.

Gary Oldman kimdir, hangi filmlerde oynadı? ile ilgili etiketler gary oldman kimdir kaç yaşında hangi filmlerde oynadı
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.