'Adam tam bir konjonktür aydını! Akdeniz Kuzey Kutbu'na mı gitti?'

Yunan sanatçı Mikis Theodorakis, Akdeniz'le ilgili "Bu zenginlik o kadar büyük ki, Türkiye'yi rakip olmaktan çıkarıp, partnere dönüştürmeye çabalamamıza değecektir" sözlerini çabuk unuttu. Artık bu görüşte olmadığını belirten Theodorakis'e yazar Fikri Akyüz'den tepki geldi. Akyüz, "Adam tam bir konjonktür aydını. Doğruya ne oldu? Akdeniz Kuzey Kutbu'na mi gitti? Yunanistan Türkiye sınırları mı değişti? Aydın meziyete göre tavır belirlemelidir' diye konuştu.

Ünlü besteci Mikis Theodorakis, ülkesi Yunanistan ve Türkiye arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada iki tarafın anlaşmaya varması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu zenginlik o kadar büyük ki, Türkiye'yi bir rakip olmaktan çıkarıp, bir partnere dönüştürmeye çabalamamıza değecektir. Birinin ve diğerinin yüzdesine gelince, bu uluslararası hukuku göz önünde bulundurarak ve aynı zamanda hem adalet hissine hem de realizme dayalı sağduyulu hareket ederek yapılması gereken pazarlıkların sonucunda belirlenecektir. Yunanistan'ın menfaatleri açısından bu seçeneği, Türkiye'ye karşı cephe alarak, her iki yakadaki halkların ağır bedel ödeyeceği bir savaş tehlikesine yol açmaktan çok daha fazla tercih ederim."

Zülfü Livaneli ile olan yakın dostluğuyla bilinen Theodorakis'in sözlerini sosyal medya hesabından paylaşan hukukçu - yazar Fikri Akyüz, "Yunanistan'ın büyük bestecilerinden Mikis Theodorakis'in adaleti önceleyen, hamaseti öteleyen, basiret ve feraseti önemseyen sözlerini okudum. Lütfen siz de okuyunuz"  dedi.

'Adam tam bir konjonktür aydını! Akdeniz Kuzey Kutbu'na mı gitti?'

AKYÜZ'ÜN PAYLAŞIMI SONRASI AÇIKLAMA: AYNI FİKİRDE DEĞİLİM!

Akyüz'ün paylaşımı sonrası açıklamada bulunan Theodorakis Konuşmasının eski tarihli olduğunu, bugün aynı fikirde olmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikasının saldırgan olduğunu söyledi.

Theodorakis'in tam bir "konjonktür aydını" olduğunu söyleyen Akyüz, yapılan açıklamayı aynen paylaştı.

'Adam tam bir konjonktür aydını! Akdeniz Kuzey Kutbu'na mı gitti?' - Resim : 2

Teodorakis yaptığı yeni açıklamada  "Arkadaşlarımdan bazılarının internette Yunan - Türk meseleleriyle ilgili eski makalelerimi paylaştığı konusunda bilgi aldım.O zamanki koşulların mevcut koşullarla hiçbir ilgisi olmadığını söylemeye gerek yok." ifadelerini kullandı

Ege'de Yunan milli sularında seyreden Türk firkateynlerinin Evros'ta Türkiye tarafından saldırıya uğradığını idda eden Teodorakis, "Türk tacirleri tarafından insanlık dışı koşullarda adalarımıza nakledilen yüzlerce mülteciye mevcut Türk devletinin tam kapsamı ve yardımı ile getirilen cezai muameleden dolayı çok uzun süredir karşı karşıya olduğumuz korkunç sorunlardan bahsetmiyorum bile" diyerek mültecilere yapılan Yunan zulmünü görmezden geldi.

"Kesinlikle iki halkımızın ve dünyanın tüm halklarının barış içinde bir arada yaşamasından yanayım" diyen besteci sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün Yunan halkı Erdoğan'ın Türkiye'sinin saldırgan ve tehdit politikasıyla karşı karşıya ve ben bir Yunan olarak haklarımızı savunmaya kararlıyım."

FİKRİ AKYÜZ'DEN SUPERHABER'E AÇIKLAMA

SuperHaber'in konuya ilişkin fikrini sorduğu  Fikri Akyüz, yaptığı açıklamada, “Adam tam bir konjonktür aydını. Geçmiş tarihte yapmış olduğu konuşmasında basiret var, feraset var, adalet var, hamaset yok. Ancak konjontüre göre konuşan biri olduğunda son açıklaması ortaya çıkmıştır. Bu onun büyük besteci olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Ama aynı zamanda bu onun nabza göre şerbet verdiği gerçeğini ortadan kaldırmaz.” dedi.

“KONJONKTÜRE GÖRE DEĞİL, MEZİYETE GÖRE TAVIR”

Akyüz sözlerine şöyle devam etti:

"Son olarak yani doğruya ne oldu? Akdeniz Kuzey Kutbu'na mı gitti? Yunanistan-Türkiye sınırları mı değişti? Adalet duygusu her zaman özelliğini muhafaza etmelidir. Aydınlar konjonktüre göre değil, duruş denilen meziyete göre tavır belirlemelidir."

 

'Adam tam bir konjonktür aydını! Akdeniz Kuzey Kutbu'na mı gitti?' ile ilgili etiketler Türkiye Yunanistan fikri akyüz Mikis thedorakis