Ercüment Ovalı'nın aşısı işe yarayacak mı? Ateş Kara umutsuz konuştu...

Türkiye'de 40 yıl sonra ilk aşı çalışması hayvan deneyleri aşamasına geldi. Ercüment Ovalı'nın açıkladığı koronavirüs aşısı gerçekten işe yarayacak mı? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşıya çok bel bağlanmamasını istedi. Kara, “Sayın Ovalı’nın yaptığı çok büyük bir başarı ama vücudun cevap vermeme olasılığı çok yüksek” dedi.

Habertürk ekranlarında Kübra Par'ın hazırlayıp sunduğu 'Açık ve Net' programının konuğu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'ydı. 

Par, Kara'ya, Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi tarafından geliştirildiği açıklanan koronavirüs aşısını sordu. 

Prof. Dr Ateş Kara'nın soruya yanıtı "bu yeni koronavirüste öldürüp de verdiğimizde ya da zayıflatıp da verdiğimizde bizim vücudumuzun buna cevap vermeme olasılığı çok yüksek. " diye yanıt verdi.

Ateş Kara daha sonra da sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Ovalı’nın yaptığı çok büyük bir başarı ama hemen şöyle bir sıkıntımız var. Virüsü inaktif hale getirmek demek öldürmek.Öldürerek verdiğinizde vücudun ona cevap vermeme olasılığı çok yüksek. Doğru deneyeceğiz, belki cevap verir diyeceğiz ama vermeme olasılığı çok yüksek. Yani bir olumsuzluk olmasın ama bunu bir aklımızda tutalım. Beklentimiz olsun ama çok büyük bel bağlamayalım oraya. Böyle bir sıkıntımız var. Bu bir problem."

Ercüment Ovalı'nın aşısı işe yarayacak mı? Ateş Kara umutsuz konuştu...

Aşıya ilişkin bir diğer problemin ise virüsün hayvanlarda nasıl seyir izleyeceği olduğunu söyleyen Prof. Kara, "Bir başka problem de şu: Koronavirüslerin, özellikle de bu yeni koronavirüsün hayvanlarda tam olarak nasıl seyrettiğini bilmiyoruz. Yani hayvan deneyinin nasıl yapılacağını, yaptığımızda çıkacak sonucun insanlar için de geçerli olup olmayacağını da bilmiyoruz. Burada da bir hız kısıtlama basamağı var. Sayın Ovalı orada deneyecek ama hiç sonuç alamama olasılığı gene yüksek. Çünkü pek çok hayvanda koronavirüsün seyri insandakine, özellikle de bu yenininki çok farklı gibi görünüyor. Bir de böyle bir problemimiz var. O bakımdan güzel bir nokta, çok iyi bir haber ama çok ciddi anlamda kısıtlayıcılıkları var." dedi. 

Ercüment Ovalı'nın aşısı işe yarayacak mı? Ateş Kara umutsuz konuştu... ile ilgili etiketler Koronavirüs Kübra Par kovid-19 prof. dr. ateş kara Prof. Dr. Ercüment Ovalı aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.