Ekmekten koronavirüs bulaşır mı?

Koronavirüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin'de bir firmaya ait dondurmada koronavirüs tespit edildi. Bu durum tüm dünyada 'gıda ürünlerinden koronavirüs bulaşabilir mi?' tartışmalarına neden oldu. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara da kendisine bu konuda gelen soruları sosyal medya hesabından yanıtladı.

Koronavirüs salgınıyla yaklaşık bir yıldır süren mücadeye rağmen vakaların yeniden artışa geçmesi tüm dünyada umutsuzluğa neden oldu. Hayal kırıklıkları, aşılamanın başlamasıyla yeniden yerini mutluluğa bıraktı.

GIDADAN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI?

Ancak koronavirüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin'den gelen bir haber yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Tianjin kentinde bir firmaya ait dondurmaa koronavirüs tespit edildi. Firmanın tüm ürünlerine el konulurken, gıdadan koronavirüs bulaşıp bulaşmadığı konusu yeniden gündeme geldi.

BİLİM KURULU ÜYESİ KARA'YA SORU BOMBARDIMANI

Koronavirü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da bu konuda soru bombardımanına tutuldu. Prof. Dr. Kara, vatandaşların kendisine sorduğu soruları sosyal medya hesabından yanıtladı.

Çin’de dondurmada koronavirüs tespit edilmesi ilgili soruya yanıt veren Prof. Dr. Ateş Kara, durumun büyük ihtimalle üretim esnasında koronavirüs pozitif birinden bulaş olması ile ilgili olabileceğini söyledi.

'ŞİMDİYE KADAR HİÇ GIDADAN GEÇİŞ YAŞANMADI'

Dondurmanın soğuk ortamda olduğu için daha uzun süre tespit edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kara, bunun bulaşa neden olmayacağını söyledi.

Dünyada şimdiye kadar gıdayla geçiş yaşanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kara, "Daha önce Çin’de donmuş balık ürünlerinde de virüs tespit edildi, ancak benzer şekilde hiç geçiş gösterilmedi." diye konuştu.

 EKMEK SATAN KİŞİ KORONAYSA EKMEKTEN BİZE BULAŞIR MI?

Ekmek satan kişilerin sigara içerken elini ağzına değdirdiğini sonra da ekmeğe değdiğini belirten bir kişinin 'O kişide korona varsa ben de eve gelince o kmeği yersem bana da bulaşır mı?' sorusunu da yanıtlayan Kara,

Kişinin eliyle aynı noktaya dokunması, sonrasında göz, burun veya ağzına götürmesi durumunda riskin olabileceğini belirtti. Ancak bu şekilde geçişi destekleyen bilimsel veri olmadığının altını çizen Prof. Dr. Kara "Elinizi yıkadığınız anda risk kalmaz." ifadesini kullandı.

Ekmekten koronavirüs bulaşır mı? ile ilgili etiketler Çin Bilim Kurulu ekmek dondurma Ateş Kara
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.