Dünya ve Jüpiter arasındaki şaşırtan benzerlik!

Bilim insanları Dünya ve Jüpiter arasında şaşırtan bir benzerlik yakaladı. Keşfe göre, kaotik gezegen Jüpiter'in şimşekleri Dünya'dakiler ile büyük bir benzerlik taşıyor...

Voyager 1'in 1979 Jüpiter uçuşu sırasında, uzay aracı ilk olarak gaz devinden şimşek çaktığını gösteren radyo sinyalleri saptamıştı. Uzay aracı tarafından sağlanan veriler güneş sistemimizdeki en büyük gezegende yıldırımın meydana geldiğini doğrular oldu.

Ancak Jüpiter fırtınaların durmadığı kaotik bir dünyadır ve Jüpiter şimşek doğasını deşifre etmek o kadar kolay değildir. Gezgin, gezegende yıldırımın meydana geldiğini doğruladıktan sonra, bilim insanları, bu şimşeklerin temel mekaniğinde Dünya'da görülenlere bazı benzerlikler olabileceğini varsaydılar. Şimdi, yeni bir çalışma ile dev gazlı gezegende meydana gelen yıldırım süreçlerini çözmeye çalıştı.

Dünya ve Jüpiter arasındaki şaşırtan benzerlik!

Bilim insanları, güneş sistemimizin iki dünyası arasındaki boyut ve yapı bakımından büyük farklılıklara rağmen, bazı yıldırım olaylarının karşılaştırılabilir olabileceğini gösteriyor.

Jüpiter'de yıldırımın başlaması, Dünya atmosferindeki şimşek bulutlarının içindeki  olayla ile karşılaştırılabilir. Yıldırım çarpmaları genellikle birden fazla bireysel çarpmadan oluşur. 

Ekip, bu çalışma için Juno uzay aracının radyo alıcı aracı tarafından toplanan beş yıllık yüksek çözünürlüklü verileri inceledi ve Dünya ile Jüpiter arasındaki yeni bir benzerliği ortaya çıkardı.

Dünya ve Jüpiter arasındaki şaşırtan benzerlik! ile ilgili etiketler Dünya
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.